Όποιος παρακολούθησε το ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής ανάμεσα στους Γερμανούς υποψήφιους για την καγκελαρία περιμένοντας να δει κατά πρόσωπο επιθέσεις, μάλλον θα… απογοητεύτηκε.

Ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και η αντίπαλός του από τους Πράσινους, Αναλένα Μπέρμποκ, ολοκλήρωναν ο ένας τις προτάσεις του άλλου και υιοθετούσαν ο ένας τις ιδέες του άλλου, επιτιθέμενοι στον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος δίνει μάχη για να εξασφαλίσει μια ακόμη θητεία για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

«Το CDU θα πρέπει να βρεθεί στην αντιπολίτευση», είπε η Μπάερμποκ. «Υποστηρίζουν την πολιτική του χθες», πρόσθεσε.

«Δεν θα κρύψω το γεγονός ότι θα ήθελα ιδανικά να σχηματίσω κυβέρνηση με τους Πράσινους», δήλωσε ο Σολτς.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι μπορεί απλώς να κάνουν πραγματικότητα την επιθυμία τους.

Το SPD του Σολτς έχει διατηρήσει ένα σταθερό προβάδισμα περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων στο μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου και έχουν απομείνει μόλις τέσσερις ημέρες μέχρι τις εκλογές.

Ακόμα κι αν χρειάζεται και ένα τρίτο κόμμα για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης από τη Μέρκελ.

Τι έχει αλλάξει από το 2005

Τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν για τελευταία φορά υπό τον καγκελάριο του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 1998 έως το 2005.

Τότε οι Πράσινοι ήταν πολύ υποδεέστερος κυβερνητικός εταίρος - ο Σρέντερ κάποτε περιέγραψε τους Πράσινους ως τον «σερβιτόρο» που εξυπηρετούσε τις πολιτικές που σχεδίαζε το κόμμα του.

Αυτή τη φορά, όμως, η δυναμική τους είναι διαφορετική.

Η ίδια η Μπάερμποκ εμφανίστηκε ως πιθανή καγκελάριος όταν οι Πράσινοι πρωτοστάτησαν στις κάλπες τον Απρίλιο - και με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των ψηφοφόρων, το SPD σκέφτεται πώς να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Πρασίνων.

Κλίμα

Πλέον, υπάρχει μια νέα αναγνώριση για την αναγκαιότητα επείγουσας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Σολτς βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα σε μια μπυραρία κοντά στον ποταμό Σπρεε, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία στο Βερολίνο.

Άδραξε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους και επέμεινε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι «ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές». «Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές εδώ και έναν αιώνα - και θα το κάνουμε πραγματικότητα», είπε ο Σολτς στους διαδηλωτές.

Κοντά δύο διαφορετικές γενιές Γερμανών

Ένας πιθανός συνασπισμός υπό τον 63χρονο Σολτς και τη 40χρονη Μπάερμποκ θα φέρει κοντά διαφορετικές γενιές Γερμανών. Οι Πράσινοι είναι πιο δυνατοί στους νεότερους ψηφοφόρους - κι εκείνους που δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου. Η βάση του SPD ήταν παραδοσιακά μεταξύ των συνδικαλισμένων εργαζομένων των βιομηχανικών περιοχών της Γερμανίας, ένας γηράσκων πληθυσμός.