Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Monitor ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση, σύμφωνα πάντα με το Al Monitor, θα γίνει στον Λευκό Οίκο στις 23 Οκτωβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει στις ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δε είχε επισκεφθεί το 2011 το Φανάρι ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί σε πρωινό με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Μουράτ Μερκάν. Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πριν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμφίβολα θα πιέσει τον Μπάιντεν για τη στήριξή του σχετικά με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση στην ελληνορθόδοξη κοινότητα να εκπαιδεύσει κληρικούς στη Σχολή της Χάλκης» επισημαίνει το ρεπορτάζ συμπληρώνοντας ότι η Σχολή έκλεισε το 1971 από τις τουρκικές αρχές που αντιμετώπιζαν τις μη-μουσουλμανικές μειονότητες με βαθιά καχυποψία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, το ζήτημα του ταξιδιού και της συνάντησης Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Τζο Μπάιντεν παραμένει ανοιχτό, με τις δύο πλευρές να είναι σε διαρκή επικοινωνία αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το ταξίδι.