Στο πρώτο ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στην Ουάσινγκτον για μια συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μια επίθεση… γοητείας, καθώς θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει μια ειδική σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο παρά τις πολιτικές διαφορές τους.

Ο Μπάιντεν ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός για τον Τζόνσον, εν μέρει λόγω κάποιων σχολίων του Βρετανού πρωθυπουργού το 2016, όταν υποστήριξε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απομακρύνει την προτομή του Τσώρτσιλ από τον Λευκό Οίκο λόγω «της κληρονομικής από την κενυάτη πλευρά του αντιπάθειας για τη βρετανική αυτοκρατορία».

Αλλά από τότε που ο Μπάιντεν ήρθε στην εξουσία, οι δύο άνδρες υιοθέτησαν έναν εγκάρδιο τόνο, βρίσκοντας κοινό έδαφος για την αμυντική συμφωνία Aukus και την κλιματική κρίση, αν και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Δημοκρατικών των ΗΠΑ και των Βρετανών Συντηρητικών παραμένουν.

Κλίμα

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ ότι στόχος του είναι να κινητοποιήσει τη δράση προς μια επιτυχή έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο - στόχος που μοιράζεται και ο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει για μια μεγαλύτερη πρόοδο προς τον στόχο των 100 δισ. δολ. στη χρηματοδοτική συνεισφορά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, που είχε τεθεί πριν από μια δεκαετία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει μόνο 60% πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά οι πιθανότητες μειώθηκαν σημαντικά αφού ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διπλασιάζει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 11,2 δισ. δολ. Ο Τζόνσον χαιρέτισε τη δέσμευση του Μπάιντεν ως μια «πολύ καλή αρχή».

Με πολλές χώρες να μην έχουν ακόμη ανακοινώσει νέους στόχους μείωσης των εκπομπών και καμία επιβεβαίωση ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ο Μπάιντεν και ο Τζόνσον είναι πιθανό να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ενώ η πολιτική τους είναι ριζικά διαφορετική, ο Τζόνσον τόνισε ότι και οι δύο άντρες θα ήθελαν να προκαλέσουν μια «πράσινη βιομηχανική επανάσταση», aντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση με την ταυτόχρονη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε καθαρή ενέργεια.

Αφγανιστάν

Η επίπονη απόσυρση από το Αφγανιστάν έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, με το Λονδίνο προφανώς να παραμένει στο… σκοτάδι για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ασκήσει δημόσια πίεση στον Μπάιντεν για να καθυστερήσει την αναχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εκκένωση - αίτημα που έπεσε στο κενό.

Οι δύο άνδρες είναι απίθανο να έχουν ασχοληθεί με παρεξηγήσεις του παρελθόντος, αντίθετα επικεντρώνονται στη συζήτηση αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν και εάν μπορεί να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Γεωπολιτική

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία αιφνιδίασαν τους συμμάχους τους, ανακοινώνοντας την Aukus, μια συμμαχία άμυνας και ασφάλειας για την ινδο-κινεζική περιοχή. Η Γαλλία αντέδρασε με οργή, αποσύροντας τους πρέσβεις της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα - αφήνοντας εμφατικά απ’ έξω το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζόνσον είναι πρόθυμος να δείξει ότι το σύμφωνο είναι κάτι περισσότερο από μια προσπάθεια να καθησυχάσει την Ουάσινγκτον και αντικατοπτρίζει τα στρατηγικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπάιντεν είναι σκληρός με την Κίνα και έχει επιδείξει προθυμία να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες από τις δημοκρατίες του κόσμου – μάλιστα θα φιλοξενήσει μια εικονική «σύνοδο κορυφής ηγετών για τη δημοκρατία» τον Δεκέμβριο. Ο Τζόνσον υιοθέτησε αυτήν την προσέγγιση, καλώντας χώρες όπως η Αυστραλία, η Ινδία και η Νότια Κορέα στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο, προτείνοντας μια «D10» των μεγάλων δημοκρατιών.

Ταξίδια

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απογοητευτεί από την αμερικανική ταξιδιωτική απαγόρευση που ίσχυε για το Ηνωμένο Βασίλειο και άσκησε πίεση για αλλαγή. Αλλά φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ανακοίνωση της Δευτέρας ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την απαγόρευση για το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες.

Πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να τους επιβάλλεται καραντίνα, αλλά βασικές λεπτομέρειες της πολιτικής παραμένουν διφορούμενες, συμπεριλαμβανομένου του αν οι ΗΠΑ θα αποδεχτούν το εμβόλιο της AstraZeneca και αν θα εξαιρούνται τα παιδιά.