Μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, το SPD αναδεικνύεται στο ισχυρότερο κόμμα με 25,7%, αφήνοντας πίσω του τη Χριστιανική Ένωση που καταγράφει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα σχεδόν εξαρτώνται από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP.

Αν και το βράδυ των εκλογών οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοι, Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ δήλωναν έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, τις διαδικασίες θα ορίσουν τα κόμματα που ακολουθούν, δηλαδή οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Μάλιστα, θα ξεκινήσουν και άμεσες συνομιλίες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, μπορεί να είναι ο λεγόμενος «φωτεινός σηματοδότης», δηλαδή «κόκκινο - πράσινο - πορτοκαλί» ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, υπό προϋποθέσεις ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες με το SPD να θέτει τους κανόνες και ο συνασπισμός «Τζαμάικα» ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους. Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επιβεβαίωσε την προτίμησή του για συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους. «Η εγγύτητα μεταξύ της Ένωσης και του FDP είναι μεγαλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις ο Όλαφ Σολτς παραμένει δημοφιλέστερος του Αρμιν Λάσετ για τη θέση του Καγκελαρίου, ωστόσο ο συνασπισμός Τζαμάικα με επικεφαλής το CDU / CSU προηγείται ελαφρώς, έναντι του «φωτεινού σηματοδότη».

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 χρειάστηκαν 172 ημέρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Οι πρώτες δηλώσεις του του νικητή σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς

Λίγες ώρες μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς δήλωσε έτοιμος να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, σχηματίζοντας «κυβέρνηση Φωτεινού Σηματοδότη» ή «κυβέρνηση Σενεγάλης».

«Η Χριστιανική Ένωση πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση. Το SPD, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να συγκυβερνήσουν», δήλωσε ο νικητής των εκλογών Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.
«Το SPD έλαβε εντολή να σχηματίσει την κυβέρνηση - στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία και το Βερολίνο», συμπλήρωσε.

«Οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τρία κόμματα», είπε, αναφερόμενος στο δικό του, το SPD, τους Πράσινους και το FDP.

«Αυτοί έλαβαν εντολή για να σχηματίσουν κυβέρνηση», πρόσθεσε.