Η κρίση καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου εξελίχθηκε γρήγορα από ένα απλό «ξεβόλεμα» που χάλασε τα σχέδια των Βρετανών για το σαββατοκύριακο σε έναν σοβαρό οικονομικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις.

Ξεκίνησε με «φουσκωμένους» ναύλους ταξί για μια βραδινή έξοδο στη συνοικία του Σόχο του Λονδίνου, δήλωσε στο «Bloomberg» ο Kridos Arnaoutis, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, Sof, διευθύνουν μια εταιρεία υδραυλικών ειδών. Λίγες ώρες αργότερα, μετατράπηκε σε μια μακριά αναζήτηση βενζίνης για να μπορέσουν όλοι οι φίλοι του να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ έγιναν πιο εμφατικές, κάνοντας εμφανείς τις ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία του Sof Arnaoutis δυσκολευόταν ήδη στις προμήθειες από το εξωτερικό λόγω της έλλειψης οδηγών, και η κρίση καυσίμων έρχεται να κάνει αυτό το πρόβλημα ακόμη χειρότερο.

Επιπλέον προβλήματα για τις βιομηχανίες

Οι κύριες βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου, από την επεξεργασία τροφίμων έως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες του Brexit, την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού και την αύξηση - ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας. Η ξαφνική διακοπή των προμηθειών οδικών καυσίμων απειλεί να εξαπλώσει τα… βάσανα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομία, αφήνοντας τις μικρές επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους οδηγούς ταξί να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ουρές στα βενζινάδικα

Αυτό που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ως ένα περιορισμένο πρόβλημα που αφορούσε μόνο μια εταιρεία, γρήγορα μετατράπηκε σε εθνική κρίση.

Την περασμένη Πέμπτη, η BP Plc ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένα από τα 1.200 πρατήρια καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και να περιορίσει τις προμήθειες σε άλλα, επειδή δεν διέθετε αρκετούς οδηγούς για τα φορτηγά της. Κυβερνητικοί υπουργοί έσπευσαν στα τηλεοπτικά στούντιο για να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων και ότι το κλείσιμο έχει επηρεάσει μόνο πέντε τοποθεσίες, αλλά οι διαβεβαιώσεις τους είχαν μικρή επίδραση και ουρές άρχισαν να σχηματίζονται στα βενζινάδικα όλης της χώρας.

Μέχρι το σαββατοκύριακο, η αύξηση των αγορών είχε αρχίσει να αδειάζει τα πρατήρια καυσίμων. Μακριές ουρές οχημάτων, απελπισμένων οδηγών να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους προτού εξαντληθούν τα αποθέματα, έκλεισαν τους πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου, με την αστυνομία να επεμβαίνει για να ελέγξει την κυκλοφορία ή να αποτρέψει επεισόδια στα βενζινάδικα.

Κριτική στη βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την κριτική ότι άφησε την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα να επιδεινωθεί για μήνες, ανακοίνωσε κάποια έκτακτα μέτρα και σκέφτεται να επιστρατεύσει οδηγούς του στρατού, αλλά οι επιχειρηματικοί κύκλοι λένε ότι η κρίση είναι απίθανο να λυθεί γρήγορα.