Ακριβώς στις 11.55 ώρα Μόσχας (συμπίπτει με την ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε χθες η ιστορική εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν του διαστημόπλοιου «Soyuz-MS19», που μεταφέρει για πρώτη φορά καλλιτέχνες για την παραγωγή της μοναδικής έως σήμερα κινηματογραφικής ταινίας με πραγματικά γυρίσματα στο Διάστημα.

Η τιμή έλαχε στο σκηνοθέτη Κλιμ Σιπένκο και την ηθοποιό Γιούλια Περεσίλντ, οι οποίοι θα κάνουν γυρίσματα για τη μεγάλου μήκους ταινία «Challenge» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου και θα παραμείνουν για δώδεκα ημέρες.

Σύμφωνα με όσα λίγα έως τώρα έχουν ανακοινωθεί για την ιστορική αυτή παραγωγή, περίπου 35 λεπτά από τη συνολική διάρκεια του φιλμ θα είναι λήψεις στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που λειτουργεί επί 23 χρόνια ως διεθνές διαστημικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Την ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του τριμελούς πληρώματος του διαστημοπλοίου «Soyuz-MS19» ανέλαβε ως επικεφαλής του ένας από τους πλέον έμπειρους Ρώσους κοσμοναύτες, ο 49χρονος Αντόν Σκάπλεροφ, πρώην πιλότος της ρωσικής αεροπορίας, ο οποίος κατάγεται από την Κριμαία και πραγματοποιεί την τέταρτη πτήση του στο Διάστημα.

Δήλωσε ενθουσιασμένος ο Σκάπλεροφ 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο πριν από την εκτόξευση, ο Α. Σκάπλεροφ δήλωσε ενθουσιασμένος επειδή θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει στην πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας ταινία που θα γυριστεί στο Διάστημα κι ευχήθηκε να είναι παρών στην πρεμιέρα της στην Ελλάδα, «μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, όπου θα έχω την ευκαιρία να ξαναδώ πολλούς από τους φίλους μου». Την παραγωγή της ταινίας με πραγματικά γυρίσματα στο Διάστημα υποστηρίζουν η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos), στο πλαίσιο της εκλαΐκευσης των διαστημικών προγραμμάτων, και το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, που μετέδωσε ζωντανά την εκτόξευση και θα συνεχίσει να καλύπτει την εξέλιξή του.

Πολλά ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι για την επιλογή της ηθοποιού που θα εξασφάλιζε τον πρώτο γυναικείο ρόλο έγινε παγκόσμιος διαγωνισμός, που προσέλκυσε περίπου 3.000 συμμετέχουσες. Επελέγησαν αρχικά τριάντα και κατόπιν δεκαέξι υποψήφιες, με τη 37χρονη Γιούλια Περεσίλντ να καταφέρνει να αποτελέσει τη βασική επιλογή, με αναπληρωματική της την 34χρονη Αλιόνα Μορντόβινα, οι οποίες ακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των γυρισμάτων και της ζωής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ακριβώς στις 12.05 το διαστημόπλοιο «Soyuz-MS19» βγήκε εκτός γήινης ατμόσφαιρας και αναμενόταν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή περίπου σε τρεις ώρες να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time