Ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε  στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλώντας για το Κυπριακό και τις πιθανότητες επίλυσής του, τις σχέσεις με την Τουρκία και βέβαια το άνοιγμα των Βαρωσίων, δήλωσε πως: «Επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, γιατί σε αυτό το νησί ζουν δύο διαφορετικοί λαοί, ο καθένας με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία».

Ο Τατάρ σχολιάζοντας πως μονολότι η «ΤΚΔΒ» υπάρχει, εντούτοις εκτός από την Τουρκία δεν την αναγνωρίζει κανένα άλλο κράτος διεθνώς, επεσήμανε τα εξής: «H διεθνής κοινότητα μεταχειρίζεται άδικα τους Τουρκοκύπριους. Κερδίσαμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Με το διπλό δημοψήφισμα για το ‘Σχέδιο Ανάν’ του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπήρξε το 2004 πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, το νησί σήμερα δεν θα ήταν διαιρεμένο. Οι Ελληνοκύπριοι όμως απέρριψαν το ‘Σχέδιο Ανάν’ ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος της FAZ υπενθύμισε ωστόσο ότι τότε και ο Ερσίν Τατάρ είχε καταψηφίσει το Σχέδιο Ανάν και είπε: «Σωστά. Εκείνη την εποχή ανήκα στο 35% των Τουρκοκυπρίων που ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν (…) Το μέλλον πλέον βρίσκεται σε δύο χώρες με σχέσεις καλής γειτονίας».

Στην ερώτηση: «Τι έχετε ενάντια στη λύση ενός κράτους;» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε: «Ένα ενιαίο κράτος βασισμένο στην ομοσπονδιακή αρχή θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία αφομοιώνει τη μειοψηφία (…) Σε ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκύψει η απαίτηση να αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο. Όμως η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει δικαίωμα να διατηρεί στρατεύματα στο νησί. Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο».

Είστε μαριονέτα του Ερντογάν;

Έπειτα, ο  δημοσιογράφος της FAZ  ρώτησε ευθέως τον Ερσίν Τατάρ ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τον Ερντογάν, παρατηρώντας ότι: «Οι Ελληνοκύπριοι τον αποκαλούν μαριονέτα του Ερντογάν».

 Ο ίδιος δήλωσε το εξής: «Έχουμε μια σχέση σεβασμού. O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι ακολουθώ μια νόμιμη πολιτική. Δεν ήταν πάντα έτσι (…) Όποιος με αποκαλεί μαριονέτα ξεχνά επίσης ότι έχω παραμείνει πιστός στη γραμμή μου, την οποία έχω εκθέσει όλα αυτά τα χρόνια σε βιβλία και άρθρα (…) Συντονίζομαι πάντα με την Τουρκία για σημαντικά θέματα. Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήταν ψέμα.»

Σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, που για δεκαετίες ήταν μια πόλη φάντασμα, ο Ερσίν Τατάρ γνωστοποίησε πως: «Από το 1974 υπήρξαν πολλά σχέδια για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη κλειστή για άλλα 47 χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους». Όσο για το περιστατικό της κάλυψης ελληνικών επιγραφών σε πρώην δημόσια κτήρια των Βαρωσίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν πέρυσι, ο Τατάρ σημειώνει ότι: «Δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά αυτό μπορεί να βρεθεί. Ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Πρόκειται για τοπικά ζητήματα».