Την παραίτησή του από  πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ, έπειτα από τον εκλογικό καταποντισμό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών στη χώρα.

Καμπάνια για παραμονή του Ζάεφ - Ζητούν άμεση παραίτηση από την ακροδεξιά

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας οι αντιπρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συναντήθηκαν με τον Ζάεφ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις που έφερε αυτή του η απόφαση, ζητώντας του παράλληλα να πάρει πίσω τη δήλωση παραίτησής του.

Επισημαίνει πως τόσο το αλβανικό κόμμα DUI του Aλί Αχμέτι, όσο και τα μικρότερα DPA (αλβανικό), DOM, LDP και NSDP που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, στηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση Ζάεφ και διαφωνούν με την απόφασή του αυτή (την προκήρυξη πρόωρων εκλογών), όπως ζητάει μανιωδώς το εθνικιστικό κόμμα VMRO DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν πως αυτή αποτελεί μία βιαστική απόφαση, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της βουλής.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περιπέτειες σε αυτούς τους εύθραυστους καιρούς όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε την ίδια στιγμή ο Αλβανός αντιπρόεδρος Αρτάν Γκρούμπι, κάνοντας σαφές πως μόνο η κυβέρνηση Ζάεφ μπορεί να λύσει τις υπάρχουσες διαφορές με τη Βουλγαρία προς επίρρωση των ενταξιακών συζητήσεων στην ΕΕ.

Στην αντίπερα όχθη, το εθνικιστικό κόμμα που αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή στις δημοτικές εκλογές, ζητάει επίμονα από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ή να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια μελών και ψηφοφόρων του SDSM προκειμένου να παραμείνει ο Ζάεφ πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος.

Στον β’γύρο των δημοτικών εκλογών 44 δήμοι κρίθηκαν, ενώ στο μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων η ανεξάρτητη - αλλά συηριζόμενη από το ακροδεξιό VMRO-, Ντανέλα Άρσοφσκα επικράτησε με ξεκάθαρη διαφορά 14 μονάδες του πρώην πλέον δημάρχου των Σκοπίων, Ντανέλα Άρσοφσκα.