Θύελλα αντιδράσεων σε πολλές χώρες του κόσμου έχει προκαλέσει ο άγριος ξυλοδαρμός του 24χρονου, Γιώργου Ζαντιώτη, από Γερμανούς αστυνομικούς, που οδήγησε στο θάνατό του λίγες ώρες μετά τη βίαιη σύλληψή του, στο Βούπερταλ. Η υπόθεση του άδικου θανάτου του νεαρού Έλληνα, που έγινε γνωστή από τις γερμανικές αρχές με καθυστέρηση έξι ημερών, θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Την ίδια ώρα τόσο η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο όσο και το Γενικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ βρίσκονται στο πλευρό της οικογένειας που είναι αποφασισμένη να πάρει απαντήσεις στο πώς και το γιατί ο νεαρός βρήκε το θάνατο μέσα στα κρατητήρια της γερμανικής πόλης.

Το βίντεο από τη σύλληψη του Γιώργου Ζαντιώτη κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις λόγω της υπέρμετρης βίας που φαίνεται να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί σε βάρος του νεαρού που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος. Σημειώνεται ότι ο νεαρός πριν από λίγο καιρό είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι λόγω οισοφαγικής παλινδρόμησης, ενώ τα χτυπήματα που δέχτηκε εστιάστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του. Παρούσα στο περιστατικό η Μαρία Ζαντιώτη, αδελφή του 24χρονου, που εκλιπαρεί τους αστυνομικούς να μη χτυπάνε τον αδελφό της: «Είναι παιδί!» ακούγεται να ουρλιάζει, με το όλο σκηνικό να θυμίζει την περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάιο του 2020, ο οποίος επίσης είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας. Οι Αρχές του Βούπερταλ απέδωσαν το θάνατο του 24χρονου σε υποκείμενο νόσημα σε συνδυασμό με τη χρήση ναρκωτικών.

* Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κράτους, Jules El-Khatib, τα αίτια θανάτου του 24χρονου πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή: «Έχω μπροστά μου ένα βίντεο της σύλληψης στο οποίο μπορεί κανείς να ακούσει τις κραυγές πόνου του νεαρού. Ο 24χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα όταν ήταν υπό κράτηση. Τα αίτια του θανάτου του πρέπει να διερευνηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από άλλο αστυνομικό τμήμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι «ο θάνατος του νεαρού άνδρα που κρατείται από την αστυνομία δεν δημοσιεύτηκε αμέσως. Ένας θάνατος υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει πάντα να δημοσιοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της σύλληψης και μόλις είναι διαθέσιμα τα αίτια του θανάτου». Από τη δική του την πλευρά ο εισαγγελέας του Βούπερταλ απέδωσε την καθυστερημένη δημοσίευση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειάς του που ζει μεταξύ Βούπερταλ και Πειραιά.

«Πού είναι τα ρούχα του;»

Συγγενείς και φίλοι του 24χρονου ζητούν δικαίωση αλλά και απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν στην υπόθεση. Απαρηγόρητη η αδελφή του Μαρία, μιλώντας στον Alpha, αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί άδεια ταφής, ενώ δεν έχει καταφέρει καν να δει τη σορό του αδελφού της.

«Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράσταση που λαμβάνω μέσω της κοινωνικής δικτύωσης. Τόσες μέρες δεν μας έχουν αφήσει να δούμε τον Γιώργο. Δεν μας έχουν επιτρέψει ακόμα να τον πάρουμε και να τον κηδέψουμε. Βρίσκεται ακόμα μέσα σε ένα ψυγείο μόνος του χωρίς να μπορούμε να του πούμε το τελευταίο αντίο. Νιώθω τα χέρια μου να είναι δεμένα και δεν έχω από κάπου να πιαστώ. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να μπορέσω να πληρώσω και να απευθυνθώ σε ειδικούς. Θέλω μόνο να μάθω τι πραγματικά έγινε και μόνο. Ο αδελφός μου έχασε τη ζωή του άδικα. Δεν ξέρουμε το λόγο. Δεν ξέρουμε τον τρόπο, δεν ξέρουμε το γιατί», είπε η αδελφή του θύματος.

Και συνέχισε: «Έχω τόσες αναπάντητες ερωτήσεις. Τι έγινε εκείνες τις δύο ώρες στο Τμήμα από τη στιγμή που μας χώρισαν μέχρι τη στιγμή που έφυγε; Εφόσον βγήκε 3 Νοεμβρίου το πόρισμα γιατί δεν τον άφησαν ελεύθερο; Γιατί μου είπαν μόνο ότι δεν υπάρχουν εξωτερικά χτυπήματα; Το δελτίο Τύπου γιατί να ενημερώσει τα ΜΜΕ έξι μέρες μετά και έμεινε τόσο καιρό κρυφό; Γιατί δεν με άφησαν να πάω μαζί του; Γιατί δεν μου είπαν πού τον πάνε; Γιατί δεν τον πήγαν στο νοσοκομείο μαζί μου; Πού είναι η μπλούζα του και το παντελόνι του;» αναρωτήθηκε η Μαρία Ζαντιώτη καθώς στα προσωπικά πράγματα που της παραδόθηκαν δεν υπήρχαν τα ρούχα που φορούσε τη μοιραία νύχτα.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Κούρος: «Ξέρουμε ότι έγινε η σύλληψη μπροστά στα μάτια της αδελφής του, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια έγινε διαδικασία αιμοληψίας για ουσίες. Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε το φάκελο από την Εισαγγελία προκειμένου να έχουμε και το πόρισμα του ιατροδικαστή, ώστε να ξέρουμε από τι ακριβώς έφυγε το παιδί. Δυστυχώς οι διαδικασίες που ακολουθούνται εδώ στη Γερμανία σε τέτοιου τύπου υποθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Εμείς, ως δικηγόροι της οικογένειας, θα χρειαστεί να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο φάκελος των ερευνών, ώστε να μας παραδοθεί και από εκεί και πέρα να κινήσουμε τις όποιες διαδικασίες».

Τελείως διαφορετική είναι η εκδοχή της αστυνομίας του Βούπερταλ, σύμφωνα με την οποία ο 24χρονος καβγάδιζε με την αδελφή του και όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο, επιτέθηκε σε μια γυναίκα αστυνομικό, ενώ τραυμάτισε δύο συναδέλφους της. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο 24χρονος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και έχασε τις αισθήσεις του μέσα στο κελί όπου κρατούνταν, την ώρα που γιατρός του έπαιρνε δείγμα αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ