Ως «κράτος» ανακήρυξε ο Ραούφ Ντενκτάς, σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια, τα εδάφη που κατείχε η Τουρκία στη βόρεια Κύπρο, μετά την εισβολή του 1974. Η παράνομη ενέργεια της 15ης Νοεμβρίου του 1983 μέχρι σήμερα έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την χαρακτήρισε ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις ελεύθερες περιοχές θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες καταδίκης του ψευδοκράτους από μαθητές και φοιτητές.

Οι εκδηλώσεις

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απόψε θα είναι η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων σε εκδήλωση για την καταδίκη της ανακήρυξης του Ψευδοκράτους με τίτλο «Μνήμες Κατεχόμενης Γης», στην Ιερά Μονή Κύκκου στη Λευκωσία.

Στον αντίποδα, στα Κατεχόμενα ξεκίνησαν εορτασμοί με την ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών ενώ αργότερα θα γίνουν εκδηλώσεις στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας. Την Τουρκία εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.