Θηλυκά μωρά από 20 ημερών πωλούνται για νύφες στο ρημαγμένο Αφγανιστάν, σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση η οποία έχει ήδη στείλει υπόμνημα στη UNICEF, σε μια συγκυρία που αυξάνονται οι ανησυχητικές ενδείξεις ότι οι γάμοι παιδιών στη χώρα της Κεντρικής Ασίας πληθαίνουν, με αρκετές περιπτώσεις παιδιών 9 ετών που δίνονται ως νύφες σε μεσήλικες 50χρονους και 60χρονους να έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η φιλανθρωπική οργάνωση εκτιμά ότι το 28% των Αφγανών γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών παντρεύονται πριν φτάσουν τα 18. Ακόμη και πριν από την τελευταία πολιτική αστάθεια, υπήρξαν 183 γάμοι παιδιών και δέκα περιπτώσεις πώλησης παιδιών το 2018 και το 2019 μόνο στις επαρχίες Χεράτ και Μπαγκντίς, ηλικίας από έξι μηνών (!!!) έως 17 ετών.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Χενριέτα Φορ, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» από τις εκθέσεις. «Λάβαμε αναφορές για οικογένειες που προσφέρουν κόρες έως και 20 ημερών για μελλοντικό γάμο με αντάλλαγμα μια προίκα. Απελπισμένες οικογένειες οδηγούνται σε απελπιστικές καταστάσεις λόγω της πανδημίας της COVID-19, της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης και της έναρξης του χειμώνα. Το 2020, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν ήταν τόσο φτωχός που δεν είχε είδη πρώτης ανάγκης, όπως βασική διατροφή ή καθαρό νερό. Η εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν ωθεί περισσότερες οικογένειες βαθύτερα στη φτώχεια και τις αναγκάζει να κάνουν τέτοιες επιλογές».

Επιπρόσθετα, η απαγόρευση από τους Ταλιμπάν να πηγαίνουν στο σχολείο τα κορίτσια απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση. «Η εκπαίδευση είναι συχνά η καλύτερη προστασία» από τη στιγμή που ο παιδικός γάμος «μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή κακοποίησης και βασανισμών, ενδοοικογενειακής βίας, διακρίσεων και κακής ψυχικής υγείας», ανέφερε η UNICEF.

Περιπτώσεις που αναδεικνύονται προκαλούν αποστροφή, καθώς τα ανήλικα παιδιά πωλούνται από 811 έως 2.027 λίρες, όπως η 9χρονη Παρουάνα Μαλίκ στον 55χρονο «σύζυγό» της πριν από λίγο καιρό για σχεδόν 1.700 λίρες, η «Μαρζίε» που πούλησε τη 13χρονη κόρη της για 1.200, ο 35χρονος Καντίρ την 7χρονη Ζόκρα για 1.386 λίρες, ενώ ο Μιρ Ναζίρ έχει κανονίσει να πουλήσει την τετράχρονη κόρη του σε έναν άτεκνο καταστηματάρχη για 420 λίρες και ο 70χρονος Νόκρα την 8χρονη κόρη του για 820. UNICEF και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα βοήθειας σε μετρητά, με στόχο να αντισταθμίσουν το φόβο και τον κίνδυνο πείνας, παιδικής εργασίας και παιδικού γάμου, όμως φοβούνται ότι τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time