O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όταν ένας αμερικάνός δημοσιογράφος του υπενθύμισε πως οι τουρκικές φυλακές έχουν γεμίσει με δημοσιογράφους κι ότι ο Ερντογάν παρεμβαίνει στην τουρκική Δικαιοσύνη. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τότε απλά απάντησε πως κάποιοι «σύμμαχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την Τουρκία».

Ειδικότερα, ο νορβηγός πολιτικός, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει ασυλία στον τούρκο πρόεδρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Axios δίστασε για λίγα δευτερόλεπτα όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τουρκία, που είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δημοκρατική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τουρκία αναδείχθηκε στο πιο προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην αγορά ενός σημαντικού συστήματος αεράμυνας από τους Ρώσους, ενώ παρεμβαίνει στο δικαστικό σώμα και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους.

Σημειώνεται πως το 2016 και το 2017 η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων κατέταξε την Τουρκία ως τη «πρώτη» χώρα διεθνώς που φυλακίζει δημοσιογράφους.

«Ο δημοσιογράφος έκανε εμφανή την υποκρισία του Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ, ενώ απαιτεί από τα έθνη που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία να εξαλείψουν τη διαφθορά και να βελτιώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες, έχει στις τάξεις του τον μεγαλύτερο δεσμοφύλακα δημοσιογράφων στον κόσμο» κατέληξε το ρεπορτάζ.