Χρηματιστηριακή εταιρεία στο Λονδίνο μοιάζει με τον παράδεισο του εργασιακού περιβάλλοντος για κάθε εργαζόμενο στον πλανήτη Γη με μια συνταγή κατά του burnout.

 Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Bloomberg, έπειτα από μια περίοδο με έντονο στρες, πολλές αλλαγές στις αγορές και εξαιτίας της πανδημίας, το να εργάζεται κανείς σε μια χρηματιστηριακή σημαίνει ατελείωτες υπερωρίες, λιγότερο ελεύθερο χρόνο και περιορισμένη άδεια.

 Άδεια άνευ περιορισμού ημερών

Έχοντας αυτό κατά νου η FinnCap Group και θέλοντας να αποφύγει το λεγόμενο εργασιακό burnout για τους εργαζόμενούς της, ανακοίνωσε πως τους προσφέρει τη δυνατότητα να πάρουν όσες μέρες άδεια μετ’ αποδοχών θέλουν εντός του 2022.

 Για την ακρίβεια, η εταιρία αλλάζει την πολιτική της και επιβάλλει υποχρεωτική άδεια τουλάχιστον 4 εβδομάδων κατ’ έτος και δύο με τρεις ημέρες ανά τρίμηνο για όλους τους εργαζόμενούς της. «Δεν υπάρχει μέγιστο, υπάρχει ένα ελάχιστο που πρέπει να πάρετε», σημειώνει περιχαρής ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής χρηματιστηριακής, Σαμ Σμιθ. «Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς», προσθέτει.

 Η άδεια και οι «δικαιολογημένες απουσίες»

Η είδηση αυτή προκαλεί σειρά αποριών για τον τρόπο που μπορεί αυτό να καταστεί βιώσιμο, αλλά και για την ευρωστία της εν λόγω εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η χρηματιστηριακή έχει προσλάβει τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 30 άτομα, ενώ απασχολεί πλέον 155 υπαλλήλους. Επιπλέον, φαίνεται πως τα έσοδά της στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 55%.

 Παράλληλα, ο Σμιθ τονίζει πως η εταιρεία έχει καταρτίσει μια λίστα με δραστηριότητες και έκτακτες ανάγκες των εργαζομένων, για τις οποίες μπορούν να απουσιάσουν από τη δουλειά, χωρίς να προσμετράται η απουσία τους ως ημέρα άδειας. Έτσι στον κατάλογο των «δικαιολογημένων απουσιών» περιλαμβάνεται για παράδειγμα επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και τον κτηνίατρο, αλλά και η ανάγκη να αναμένει κανείς στο σπίτι για τον υδραυλικό.

 Το στοίχημα για την αντιμετώπιση του burnout

Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην ανακούφιση των 155 υπαλλήλων της FinnCap εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου πολυάσχολης περιόδου για τις κεφαλαιαγορές. Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και μια τέτοια πρακτική είναι πλέον συνηθισμένη σε εταιρείες τεχνολογίας, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες - όπου είναι βαθιά ριζωμένη η κουλτούρα των ατελείωτων ωρών εργασίας – δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.

 «Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) δεν επιλύεται με μια γρήγορη άδεια δύο εβδομάδων», λέει ο Σμιθ που υποστηρίζει πως το πρόβλημα «επιλύεται με την κατάλληλη αλλαγή του τρόπου εργασίας».

 Τι είναι το εργασιακό burnout

Το φαινόμενο του εργασιακού burnout δεν είναι μια μόδα για την οποία μιλούν συχνά fancy εταιρείες και μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που αφορά πιο συχνά απαιτητικά επαγγέλματα. Την περίοδο της πανδημίας, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε έντονα στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της αντιμετώπισης των ασθενών και όχι μόνο.

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης ορίζεται ως εξής: «Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο που ορίζεται ως αποτέλεσμα χρόνιου εργασιακού στρες το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Χαρακτηρίζεται από τρεις παραμέτρους:

 -αίσθημα εξάντλησης ή έλλειψης ενέργειας

-αυξημένη ψυχική απόσταση από τη δουλειά του ατόμου ή αισθήματα αρνητισμού ή κυνισμού που σχετίζονται με τη δουλειά του- και

-μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Η επαγγελματική εξουθένωση αναφέρεται ειδικά σε περιστατικά που αφορούν τον εργασιακό χώρο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει εμπειρίες σε άλλους τομείς της ζωής».