Την 90η επέτειο των γεννεθλίων του γιόρτασε χθες ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ George H.W.Bush πραγματοποιώντας για μία ακόμα φορά άλμα ελευθέρας πτώσεως από ελικόπτερο, σε διάταξη “tandem”, μαζί με έναν έμπειρο υπαξιωματικό των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος και οδηγούσε το αλεξίπτωτο. Πρόκειται ασφαλώς για κάτι πρωτόγνωρο αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι και για επτά ολόκληρες εβδομάδες ο Πρόεδρος Μπους νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Τέξας με βαρύτατη βρογχίτιδα και σχεδόν όλοι ανέμεναν το μοιραίο σε συνδυασμό και με τη μεγάλη του ηλικία. Όμως ο σκληροτράχηλος 41ος Πρόεδρος τους διέψευσε όλους και χθες πραγματοποίησε το άλμα ελευθέρας στα 90 του στο οικογενειακό του αγρόκτημα στη Μασαχουσέτη. 

Παράλληλα χθες, το πλήρωμα του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου του Αμερικανικού Ναυτικού USS “George H.W.Bush” (CVN-77) έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία που φαίνεται ότι και αυτοί γιόρτασαν με τον δικό τους επιχειρησιακό τρόπο, τα γεννέθλια του Προέδρου του οποίου το πλοίο τους φέρει το όνομά του. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος Μπους, ο οποίος γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 12/6/1924, αποφοίτησε από το γυμνάσιο τον Ιούνιο του 1942 και την ίδια ημέρα, σε ηλικία 18 ετών, κατετάγη στο Αμερικανικό Ναυτικό, που τότε βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση στο Β’Παγκόσμιο πόλεμο. Τον Ιούλιο του 1943, ως νεαρός σημαιοφόρος έλαβε τις πτέρυγες ιπταμένου της Αεροπορίας του Ναυτικού και έγινε έτσι στα 19 του ο νεότερος πιλότος του. Στη διάρκεια του πολέμου πραγματοποίησε 58 πολεμικές αποστολές εναντίον των Ιαπώνων στον Ειρηνικό, ως πιλότος βομβαρδιστικού/τορπιλλοβόλου. Μάλιστα σε μία από αυτές, στις 2/9/44, χτυπήθηκε από ιαπωνικά αντιαεροπορικά πυρά και εγκατέλειψε το αεροσκάφος του με αλεξίπτωτο πάνω από τον Ειρηνικό για να διασωθεί αργότερα από ένα αμερικανικό υποβρύχιο.

Σε ανάμνηση της πτώσεώς του αυτής με αλεξίπτωτο, από τα 75 χρόνια του και μετά ανά πενταετία, γιορτάζει τα γεννέθλιά του με άλμα ελευθέρας πτώσεως, κάτι που έκανε και χθες. Ο Πρόεδρος Μπους υπήρξε ένοικος του Λευκού Οίκου την περίοδο 1983-1993, ενώ προηγουμένως ήταν οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρέϊγκαν, και πιο πριν διοικητής της CIA και για πολλά χρόνια γερουσιαστής. 

Μπορεί κανείς να διαφωνεί για πολλά επί της πολιτικής του που ακολούθησε, και αυτό είναι θεμιτό, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες και το προσωπικό θάρρος και πολιτεία του ανδρός κάτι που αποδεικνύεται από τα 18 του μέχρι και τα 90 του.

Λ.Σ.Μ.