Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά)
Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά) Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
proδ
Διεθνή

Κομισιόν: Πιθανή η επέκταση χρήσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού και μετά τον Ιούνιο του 2022

Ο τρέχων κανονισμός της ΕΕ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει περίοδο εφαρμογής 12 μηνών

Την πιθανότητα να προταθεί η επέκταση της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού κατά του κοροναϊού, πριν από τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Η αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Μιλώντας χθες, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η γενική διευθύντρια της Γ.Δ. Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Επιτροπής, Ανα Γκαγιέγκο Τόρες, δήλωσε ότι η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια δεύτερη έκθεση για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό έως τον Μάρτιο του 2022. Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για επέκταση του κανονισμού του πιστοποιητικού, ο οποίος λήγει στις 30 Ιουνίου 2022. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί νωρίτερα», σημείωσε η ίδια.

 Σημειώνεται ότι, ο τρέχων κανονισμός της ΕΕ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει περίοδο εφαρμογής 12 μηνών.

 «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η απαραίτητη νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν από τον Ιούνιο του 2022», δήλωσε η κ. Γκαγιέγκο και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει τον Ιούνιο. Η μη παράταση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε μια τέτοια κατάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες θα στερηθούν έναν αποτελεσματικό, ασφαλή και φιλικό ως προς την προστασία δεδομένων τρόπο απόδειξης της κατάστασής τους ως προς την Covid-19. Φυσικά η όποια πρόταση για επέκταση του κανονισμού θα είναι χρονικά περιορισμένη. Σε τελική ανάλυση, στόχος της Επιτροπής είναι να επιστρέψει στην απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις τελειώσει η πανδημία».

 Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια της Γ.Δ. Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Επιτροπής, ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα παρουσιαστεί πρόταση για την αναθεώρηση της σύστασης για τη διευκόλυνση των ελεύθερων ασφαλών μετακινήσεων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή θα λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον εμβολιασμό και τη χρήση πιστοποιητικών (πάνω από 600 εκατομμύρια πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί στην ΕΕ από τον Ιούλιο).

 «Πιστεύουμε ότι οι κάτοχοι έγκυρων πιστοποιητικών δεν πρέπει καταρχήν να έχουν πρόσθετους περιορισμούς, ωστόσο την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη-μέλη. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», ανέφερε η κ. Γκαγιέγκο. Η ίδια εξήγησε ότι καθώς τα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό με διαφορετικούς τρόπους, μειώνοντας τη διάρκεια ισχύος ή συνδέοντάς το με την τρίτη δόση για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, η αναθεώρηση της σύστασης αυτής η οποία αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, έχει στόχο να διατηρήσει τον συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών.

  Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση με θέμα «ο συντονισμός των μέτρων των κρατών-μελών υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19 στην ΕΕ».