Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιείται η μακρύτερη μερική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα, η οποία όμως δυστυχώς, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Πρόκειται να διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες και θα καλύψει το 97% της πανσελήνου.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης , σύφμωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι θα πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη – που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου – θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο – μαζί με την παρασκιά – θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.
Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022. Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

Από ποια μέρη του πλανήτη είναι ορατή

Η μερική έκλειψη Σελήνης δεν είναι ορατή από τη χώρα μας. Το φαινόμενο σύμφωνα με τη NASA θα είναι ορατό σε μεγάλα τμήμα της βορείου Αμερικής και της νοτίου Αμερικής, στην Πολυνησία, την ανατολική Αυστραλία και τη βορειοανατολική Ασία.
eklipsi
Η επόμενη φορά που η ανθρωπότητα θα γίνει μάρτυρας μιας τέτοιας διάρκειας μερικής έκλειψης Σελήνης θα είναι σύμφωνα με τους Αστρονόμους στις 8 Φεβρουαρίου 2669 (3 ώρες, 30 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα).
ekl2
Σύμφωνα με τη NASA, δύο είναι οι λόγοι που η έκλειψη Σελήνης θα διαρκέσει τόσες ώρες. Αφενός τη ταχύτητα της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη γη και αφετέρου, η σχεδόν απόλυτη έκλειψη.

Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος και η Γη βρίσκεται εκτός κέντρου μέσα στην τροχιά, οπότε άλλοτε η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και άλλοτε πιο μακριά. Αυτή η αλλαγή στην απόσταση επηρεάζει την τροχιακή ταχύτητα της Σελήνης.

Πιο κοντά στη Γη, η Σελήνη κινείται ταχύτερα, ενώ πιο μακριά ταξιδεύει πιο αργά. Αυτή τη στιγμή, η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη και έτσι κινείται αργά μέσα από τη σκιά της Γης.
ek4
Τέλος, δεδομένου ότι αυτή η έκλειψη είναι σχεδόν ολική, η Σελήνη περνάει περισσότερο χρόνο στην σκιά της Γης απ' ό,τι θα περνούσε σε μια «λιγότερο ολική» έκλειψη.