O πρίγκιπας Φίλιππος, το άλλο μισό της Βασίλισσας Ελισάβετ επί 73 χρόνια, ο «βράχος» της, όπως έχει η ίδια πει, έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο σε ηλικία 99 ετών.

Η γνωριμία τους έγινε το 1934 και στις 20 Νοεμβρίου του 1947 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στο Αβαείο του Westminster Abbey.

Φέτος, λοιπόν, η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε την πρώτη επέτειο γάμου της χωρίς τον αγαπημένο της πρίγκιπα Φίλιππο. Η Lilibet, όπως την αποκαλούσε ο δούκας του Εδιμβούργου, δεν μπορεί παρά να αναπολεί τις στιγμές του γάμου της που έλαβε χώρα στις 20 Νοεμβρίου 1947.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μόλις 13 ετών όταν γνώρισε τον Φίλιππο. Γνωρίστηκαν το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας με τον πρίγκιπα Γεώργιο, δούκα του Kent. Ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν γράμματα αγάπης και το 1946 αρραβωνιάστηκαν μυστικά, μετά από διαταγή του πατέρα της Βασιλιά Γεωργίου να αναβληθούν οι επίσημοι αρραβώνες μέχρι τα 21α γενέθλια της Ελισάβετ τον Απρίλιο του 1947.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τελικά στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στο Αβαείο του Westminster Abbey. Το νυφικό της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν σχεδιασμένο από τον Sir Norman Hartnell που πρόλαβε και το ετοίμασε σε 3,5 μήνες. Έμπνευση υπήρξε ο διάσημος πίνακας του Botticelli, Primavera, που συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης.

Η περσινή 73η ήταν ήταν η τελευταία επέτειος γάμου που θα περνούσε ο πρίγκιπας Φίλιππος με την αγαπημένη του Lilibet.

Στην τελευταία τους επέτειο, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε με μια φωτογραφία στο Instagram με το ζευγάρι να κοιτάζει την κάρτα ευχών που τους είχαν ετοιμάσει τα δισέγγονά τους. Η φωτογραφία ήταν τραβηγμένη στο Oak Room του Windsor Castle.

«Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας κοιτάζουν την κάρτα για την επέτειο γάμου τους που έφτιαξαν ο πρίγκιπας George, η πριγκίπισσα Charlotte και ο πρίγκιπας Louis μαζί με άλλες κάρτες που έστειλαν την εβδομάδα αυτή κι άλλοι άνθρωποι», έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας.