Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας στην βρετανική κοινή γνώμη αναφορικά με το «καυτό» ζήτημα έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως γράφει ο πρωθυπουργός οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρές. «Ας τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό και να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μία κίνηση που υποστηρίζεται από τον βρετανικό λαό», σημειώνει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στo Twitter.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Θυμίζουμε πως σε αυτήν έρευνα που διενήργησε το YouGov το 59% όσων απάντησαν δηλώνουν πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 18% απαντά πως πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Σημειώνεται πως ένα 22% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η πίεση δεν έρχεται μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την UNESCO. Ο βραχίονας του ΟΗΕ για πολιτιστικά ζητήματα έχει επικρίνει έντονα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτίθενται τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ πρόσφατα έκρινε ότι το ζήτημα της επιστροφής τους είναι διακρατικό, «υπονομεύοντας την έτοιμη δικαιολογία του Μπόρις Τζόνσον ότι υπουργοί δεν μπορούν να αναμειχθούν στο θέμα διότι τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».«Υπάρχει αναμφίβολα μία στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, μουσεία στην Ευρώπη και αλλού αλλάζουν τη στάση τους όσον αφορά τον επαναπατρισμό», δήλωσε στην Telegraph o Αλεξάντερ Χέρμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Restitution: The Return of Cultural Artifacts». Η τάση αυτή «έχει ενισχυθεί πραγματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και άλλες χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όλες κινούνται προς τα εκεί», προσέθεσε.