Λύση για την «επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα στη λογική του μακροχρόνιου δανεισμού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα της ιδιοκτησίας, προτείνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Parthenon Project, που έχει στόχο την άρση της διαμάχης 200 ετών σχετικά με τις πιο εμβληματικές αρχαιότητες του κόσμου.

Ο The Parthenon Project για αρχή καλεί τόσο τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία που θα επιτρέπει και στις δύο πλευρές να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, να αναγνωρίσουν με άλλα λόγια ότι δεν έχουν έρθει ακόμα σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η διακομματική ομάδα με την παραπάνω ονομασία καλεί τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υιοθετήσουν μια «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας»-ορόσημο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις ζυμώσεις εντός της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας αποσαφηνίσει ότι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές στη χώρα μας και αφού η όποια κυβέρνηση θα έχει νωπή λαϊκή εντολή. Επισημαίνουν ακόμα ότι η πίεση που υφίσταται το Βρετανικό Μουσείο να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές για την εκ βάθρων ανακαίνισή του περιλαμβάνει και λύση στο θέμα των Μαρμάρων. Για αυτό και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι σε προτάσεις που

δημοσιοποιούνται εσχάτως. Η ελληνική κυβέρνηση παροτρύνει επίμονα -το τελευταίο διάστημα μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο- και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βατικανού, που συμφώνησε νωρίτερα αυτό τον μήνα να επιστρέψουν στη χώρα μας θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών προερχόμενα από τον Παρθενώνα. Έχει εξάλλου ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εκτελούσε χρέη πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η Ελλάδα τότε τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό.

Ο Στέφεν Φράι, πάλι, για να επιστρέψουμε στα του The Parthenon Project, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, δήλωσε: «Η Ιστορία έχει δείξει ότι η καλή πίστη, η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός μπορούν, με χρόνο και υπομονή, να άρουν τα πιο δυσεπίλυτα εμπόδια και να επιτύχουν τις πιο αδύνατες ανακαλύψεις στις ανθρώπινες υποθέσεις». Όσο για τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του The Project Parthenon, λόρδο Εντ Βέιζι; «Πρόκειται για ζήτημα αιώνων, το οποίο και απαιτεί νέα λύση. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση είναι μια αυθεντικά αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

Η θέση του Βρετανικού Μουσείου για μόνιμη επιστροφή

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει υποβαθμίσει την προοπτική μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα νομικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν και τάσσεται μάλλον υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε να εκτίθενται στο Λονδίνο και στην Αθήνα εκ περιτροπής. «Αξίζει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ανέφερε την περασμένη Πέμπτη σε άρθρο του στο περιοδικό «Spectator». «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Στο Βρετανικό Μουσείο τα έχουν θαυμάσει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Εμείς οι διαχειριστές διερευνούμε με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η διακοσίων ετών διαμάχη, ώστε να μπορούν να βλέπουν τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ οι θησαυροί που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προβληθούν εδώ, σε νέο κοινό», έγραψε, προσθέτοντας: «Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Αιχμές για τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον

Ο Τζορτζ Όσμπορν άφησε την αιχμή του για τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι ο άλλος μεγάλος ρομαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχεί για αυτό. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Μπόρις που κάποτε έγραψε μια στήλη λέγοντας ότι “οι λόγοι για την αρπαγή των Μαρμάρων ήταν καλοί. Όμως οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμα καλύτεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να αφήσουν αυτή την κουλτούρα ενοχής του Βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί που ανήκουν: σε μια χώρα με το λαμπερό φως του ήλιου”. Πρέπει να υπάρχουν δύο Μπόρις», σημείωσε με τη χαρακτηριστική βρετανική αιχμηρή ειρωνεία ο Όσμπορν.

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός στις αρχές Μαρτίου είχε πει ότι τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο, διότι το Βρετανικό Μουσείο «αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος» και αν επιστραφούν στην Ελλάδα «τότε θα μείνει ένα τεράστιο κενό σε αυτή την αφήγηση».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βαϊλάκης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/3