Η φαντασμαγορική τελετή για τα αποκαλυπτήρια της Λεωφόρου των Σφιγγών στο Λούξορ της Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ τα είχε όλα: από φαραωνικά άρματα και εκατοντάδες performers με ενδύματα εποχής, χορευτές, τυμπανιστές και σόου πυροτεχνημάτων.

  Η Λεωφόρος των Σφιγγών όπως ονομάζεται, έκτασης 2,7 χιλιομέτρων, διαθέτει περισσότερα από 1050 αγάλματα σφιγγών που έχουν ανακατασκευαστεί με την ελπίδα να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

  Ποια ήταν η χρήση του στα αρχαία χρόνια

Ο αρχαίος πεζόδρομος, γνωστός και Δρόμος των Ρα και Μονοπάτι των Θεών, συνδέει τους περίφημους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ με την πόλη της Θήβας, η οποία ήταν πρωτεύουσα της Αιγύπτου στην αρχαιότητα.

  Το συγκεκριμένο μονοπάτι, στρωμένο με ογκόλιθους ψαμμίτη, χρησιμοποιούνταν κάθε χρόνο για ένα φεστιβάλ που ονομαζόταν «Opet» και που γινόταν το δεύτερο μήνα της περιόδου των πλημμυρών του Νείλου. Τα ιερογλυφικά στους τοίχους ενός από τους ναούς αναφέρουν πως η γιορτή σηματοδοτούνταν από παρελάσεις και χορευτές για τον εορτασμό της γενναιοδωρίας που έφεραν οι πλημμύρες στα χωράφια. Οι ιερείς κουβαλούσαν τρεις ιερές βάρκες στους ώμους τους, μεταφέροντας αγάλματα της Θηβαϊκής τριάδας – τις θεότητες του Αμούν-Ρε, της συζύγου του Μουτ και του γιου τους Κόνσου, από την μία άκρη στην άλλη.

  Μια εντυπωσιακή τελετή

Η λαμπερή τελετή ξεκίνησε στις 12:30 το βράδυ παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

 

 Εκατοντάδες τραγουδιστές και χορευτές φορώντας παραδοσιακά αρχαία αιγυπτιακά ρούχα εμφανίστηκαν από το ναό του Καρνάκ σε μια λαμπρή πομπή στην οποία κάποιοι συμμετέχοντες κρατούσαν γιγάντιες χρυσές βάρκες στους ώμους τους, όπως έκαναν οι ιερείς πριν από χιλιάδες χρόνια.

 

 Την μουσική της τελετής έντυσαν ντράμερς με τους Αιγύπιους τραγουδιστές Μοχάμεντ Χαμάκι και Λάρα Σκάνταρ ανέβηκαν στην σκηνή, τραγουδώντας μια σύνθεση στα αγγλικά, αραβικά και γαλλικά που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση. Ένα άλλο τραγούδι δημιουργήθηκε από στίχους εμπνευσμένους από ύμνους που γράφτηκαν στους τοίχους των δύο ναών της πόλης στην πλευρά του Νείλου.

 

 Η ανακάλυψη της Λεωφόρου των Σφιγγών

Το 1949 ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζακάρια Γκονίμ , σύμφωνα με το ABC News, ανακάλυψε τα πρώτα 8 αγάλματα που κοσμούσαν την Λεωφόρο των Σφιγγών. Από το 1958 έως το 1961 αποκαλύφθηκαν άλλα 17 και στη συνέχεια άλλα 55 από το 1961 έως το 1964. Ολόκληρο το μονοπάτι εντοπίστηκε από το 1984 έως το 2000, γεγονός που οδήγησε σε μια μεγάλη ανασκαφή του χώρου. Αυτό βέβαια, σήμαινε πως εκατοντάδες σπίτια, τζαμιά και μια Ευαγγελική εκκλησία ηλικίας 115 ετών έπρεπε να κατεδαφιστούν για να αποκατασταθεί η Λεωφόρος των Σφιγγών.

  Το αποτέλεσμα της ανασκαφής αυτής ήταν να ανακτηθούν τα περισσότερα από τα αρχικά αγάλματα και να δαπανηθούν πολλά χρήματα για την αποκατάσταση που οι αρχές ελπίζουν ότι θα δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό της Αιγύπτου.