Επιβίωσε η κυβέρνηση τους Σοδιαλδημοκρατικού SDSM και του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) αποτελεί πλέον μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο Ζάεφ επισήμανε πως πλέον εξασφαλίζεται η απαραίτητη κοινοβουλευτική σταθερότητα, προκειμένου η κυβερνητική θητεία να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2024. Η συμφωνία προβλέπει πως το κόμμα που θα συμμετάσχει στον συνασπισμό  θα αναλάβει τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς, ενώ θα ορίσει άλλους τρεις υφυπουργούς. 

Παράλληλα, το έτερο αλβανικό κόμμα «BESA», αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό με επόμενο να μην υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία των 120 μελών της κυβέρνησης. Παράλληλα, το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στην κυβερνητική πλειοψηφία και ο πρώην βουλευτής του κόμματος «ΒESA» Καστριότ Ρετζέπι παραμένει ανοιχτό, καθώς η απουσία του από τη Βουλή στις 11.11.2021 απέτρεψε την υιοθέτηση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση υπό το δεξιό VMRO-DPNE.

Τέλος, στις 12 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι εσωκομματικές εκλογές του SDSM, προικειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος και στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.