Ένας κινέζος αξιωματούχος υποστήριξε πως το γεγονός ότι οι μαθητές δαγκώνουν τα μολύβια τους είναι μια πιθανή εξήγηση για τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα μολύβδου που ανιχνεύονται στα παιδιά σε μια πόλη της νότιας Κίνας που βρίσκεται δίπλα σε ένα χημικό εργοστάσιο, έγινε σήμερα γνωστό από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το εργοστάσιο αυτό στο Νταπού, στη νότια επαρχία Χουνάν, έκλεισε αφού διαπιστώθηκε έπειτα από τεστ που έγιναν ότι περισσότερα από 300 παιδιά είχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους, αναφέρει η εφημερίδα "Γκλόμπαλ Τάιμς", η οποία εκδίδεται από τη "Λαϊκή Ημερησία", επίσημο όργανο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Σου Γκενλίν, επικεφαλής της κυβέρνησης του Νταπού, δήλωσε πως τα παιδιά μπορεί να αρρώστησαν "δαγκώνοντας μολύβια", αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, παρά το γεγονός ότι τα μολύβια περιέχουν όχι μόλυβδο, αλλά γραφίτη.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας τόσο σε βάρος του ιδιοκτήτη του χημικού εργοστασίου όσο και σε βάρος της τοπικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Τα ρεπορτάζ των κινεζικών μέσων ενημέρωσης αφορούν συχνά παρόμοιες υποθέσεις, σε μια χώρα όπου η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη είχε σε πολλά μέρη τρομερό τίμημα για το φυσικό περιβάλλον.

Το 2009, ένα χυτήριο έκλεισε αφού κατηγορήθηκε για τη δηλητηρίαση από μόλυβδο σχεδόν 1.000 παιδιών στη βόρεια επαρχία Σαανσί.
Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της ότι θα επιδείξει αυστηρότητα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες σε φτωχότερες περιοχές της χώρας, όπου οι τοπικές αρχές συχνά βασίζονται στους φόρους που εισπράττουν από την πολύ ρυπογόνα βιομηχανία.