Ολαφ_σολτς
Διεθνή

Όλαφ Σολτς: Στο Παρίσι για την πρώτη του επίσκεψη ως Γερμανός καγκελάριος

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι θα πραγματοποιήσει εντός της Παρασκευής ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ειδικότερα, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και με τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Συναντιόμαστε για να αναπτύξουμε με τη Γαλλία μια κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Σολτς πριν από τη συνάντησή του με τον Μακρόν. Το Παρίσι είναι παραδοσιακά εδώ και χρόνια ο πρώτος προορισμός στο εξωτερικό των νέων καγκελαρίων της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγχαίροντας την Τετάρτη τον Σολτς για την ανάληψη των καθηκόντων του. «Θα γράψουμε μαζί το επόμενο κεφάλαιο, για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους», έγραψε στο Twitter.

Η ατζέντα της συνάντησης

Παράλληλα, εκτός από τα σινιάλα για γερμανογαλλική συνεργασία, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει επίσης ξεκάθαρη διαφοροποίηση στις απόψεις -σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και με τον αμφιλεγόμενο αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αντιτίθεται επίσης στις γαλλικές κινήσεις που έχουν στόχο να χαρακτηρισθεί η πυρηνική ενέργεια «πράσινη ενέργεια» για επενδυτικούς λόγους. Πριν από την επίσκεψη, ο Σολτς δήλωσε πως οι χώρες επιλέγουν το δικό τους δρόμο για να επιτύχουν την ουδετερότητα άνθρακα και ο στόχος είναι να διευκολυνθεί «η πρόοδος προς τον ίδιο στόχο, την οποία καθένας πετυχαίνει με το διαφορετικό του τρόπο, αλλά ταυτόχρονα να φτιάξουμε κάτι στο οποίο να μπορούν να καταλήξουν σε μια συνεννόηση και οι δύο πλευρές».

Μετέπειτα, ο Σολτς θα συνεχίσει το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά στρατεύματα, είναι πιθανό να βρίσκεται στην ατζέντα.