xristougenna_ok_8
Διεθνή

Κοροναϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Έκανε την εμφάνισή της σε 63 χώρες - Η τρίτη δόση εμβολίου το «όπλο» για τη νέα παραλλαγή

Διχασμένη είναι η επιστημονική κοινότητα για το εάν θα επικρατήσει και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Την ώρα που η Όμικρον «καλπάζει» και όπως φαίνεται, διαδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα, διχασμένη είναι η επιστημονική κοινότητα, τόσο για το αν θα επικρατήσει τελικά ή όχι, όσο και για το αν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, το νέο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού, αν και φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και τόνισε, ωστόσο ότι τα δεδομένα παραμένουν πολύ «τμηματικά».

Η  Όμικρον είναι πλέον έκανε την εμφάνισή της σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός σε μια τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του, τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε, όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει προς το παρόν – ελλείψει επαρκών δεδομένων – αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο».

Ακόμη, ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως: «Είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προς το παρόν τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια» τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων, καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον, επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για: «Μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech – που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα – διαβεβαίωσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πως «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεω, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών, αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

Φάουτσι: «Οι τρεις δόσεις εμβολίου είναι το βέλτιστο»

Τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι «το βέλτιστο», όμως, οι δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna ή η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson παραμένουν ο επίσημος ορισμός τού πλήρως εμβολιασμένου για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

«Η επίσημη απαίτηση εξακολουθεί να είναι δύο δόσεις των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) και μία δόση του J&J, σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό για το τι απαιτείται ή όχι. Όμως πιστεύω πως, αν δεις τα δεδομένα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αν θέλεις να είσαι βέλτιστα προστατευμένος, θα πρέπει πραγματικά να κάνεις ενισχυτική δόση», δήλωσε ο Φάουτσι, μιλώντας στην εκπομή του ABC  «This Week With George Stephanopoulos».