Την ώρα που το νέο στέλεχος Όμικρον «καλπάζει» στη Γερμανία, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νέα, πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το tagesspiegel, λόγω του κινδύνου της νέας παραλλαγής της νόσου, από τις 28 Δεκεμβρίου θα περιοριστούν οι συναθροίσεις και οι αυστηρότεροι περιορισμοί θα ισχύουν και για τα εμβολιασμένα άτομα καθώς και για εκείνους που έχουν αναρρώσει.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση συμφώνησαν ομόφωνα σε αυτό στη διάσκεψη αλλαγής τους, σήμερα, Τρίτη πως: «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στο νέο κύμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας περιορισμούς στις συναθροίσεις (μέγιστος αριθμός μέχρι 10 άτομα), κλειστά μπαρ και ότι οι μεγάλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.

«Μόνο ένας αναμνηστικός εμβολιασμός προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Ο κοροναϊός δεν κάνει διακοπές», προσέθεσε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Ακόμη, σύμφωνα με τη Frankfurter Rundschau, τα μη εμβολιασμένα άτομα επιτρέπεται να συναντιούνται μόνο στο νοικοκυριό τους και με το πολύ δύο άλλα άτομα. «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα να μας εξαπατήσουν. Η μετάλλαξη Όμικρον θα αλλάξει ξανά την κατάσταση», τόνισε ο Σολτς.

Η επόμενη ομοσπονδιακή πολιτειακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, όπως είπε ο Σολτς.

ΠΟΥ: Οι χώρες τις Ευρώπης να προετοιμαστούν, έρχεται θύελλα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποιεί τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και, όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων. Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί είχε ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδίαζε νέους περιορισμούς των επαφών εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23.428 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.833.050.

Οι θάνατοι 462 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα στους 108.814 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

«Lockdown light»

Παρά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός «lockdown light», έγραφε η Südwest Presse, τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό πεδίο.

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό», ειδικά για τους ανεμβολίαστους.