Μόλις δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Λιβύη, οι προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν, επαναφέροντας μια χαοτική κατάσταση στην Τρίπολη.

Η αναβολή των εκλογών στη Λιβύη έμοιαζε βέβαιη εδώ και πολλές ημέρες, λόγω των διαφωνιών μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων και της χρόνιας ανασφάλειας.

Σήμερα (22.12.2021) ήρθε και η επιβεβαίωση από τη Βουλή της χώρας. Οι βασικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η Επιτροπή της Βουλής της Λιβύης που ήταν αρμόδια να παρακολουθεί τις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής (24.12.2021, ανακοίνωσε ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν.

«Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, αλ Χάντι αλ Σγκάγιερ σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου. Ωστόσο δεν πρότεινε άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης» που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν έχει καταφέρει να βγει από το χάος, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χάφταρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας.

Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Η αναβολή των εκλογών έρχεται μια μέρα αφού δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής.

Σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί η χώρα».

Και όλα αυτά ενώ είναι αμφίβολο και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο, καθώς το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη απέσυρε την εμπιστοσύνη του από αυτή τον Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Τρίπολη


Χθες (21.12.2021) ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σε προάστιο της Τρίπολης εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Οι ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν αναγκάζοντας τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν. Η Manul, η αποστολή του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωσή της, δήλωσε «ανήσυχη για τις εξελίξεις» όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

«Η κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη», προειδοποίησε. «Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση», επέμεινε η Manul.

Νωρίτερα, σε φωτογραφίες στα social media φαίνονταν αυτοκίνητα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονταν από ενόπλους.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Γαλλικού Πρακτορείου, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ή ανταλλαγή πυρών.