Ναυαγιο_Στενο_Μαγχης
Διεθνή

Μεταναστευτικό: Επαναπατρίστηκαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν τα 16 πτώματα του ναυαγίου της Μάγχης

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της 24ης Νοεμβρίου, το φονικότερο τέτοιο ναυάγιο στη Μάγχη

Τα πτώματα των 16 από τα συνολικά 27 θύματα του ναυαγίου πλεούμενου τον Νοέμβριο στο στενό της Μάγχης επαναπατρίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου τα περίμεναν οι οικογένειες για να οργανώσουν τις κηδείες τους, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το αεροσκάφος έφθασε γύρω στις δύο το πρωί (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής του βόρειου Ιράκ. Τα θύματα κατόπιν μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα, που αναχώρησαν από τον αερολιμένα για να τα μεταφέρουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στο Κουρδιστάν, διευκρίνισε.

Έφυγαν για τις πόλεις Νταρμπαντιχάν, Ράνγια, Σοράν και Καντράουα, όπου το Γαλλικό Πρακτορείο συνάντησε τον Νοέμβριο οικογένειες που περίμεναν εναγωνίως νέα για κάποιον γιο ή συγγενή που μπορεί να επέβαινε στο πλεούμενο.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της 24ης Νοεμβρίου, το φονικότερο τέτοιο ναυάγιο στη Μάγχη, που διασχίζουν καθημερινά μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις αγγλικές ακτές με συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Αρμπίλ, οικογένειες περίμεναν με έντονη συναισθηματική φόρτιση την άφιξη των θυμάτων.

Δεκάδες άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, βρίσκονταν εκεί, μερικοί αγκαλιασμένοι. Μαυροντυμένες γυναίκες θρηνούσαν τον χαμό δικών τους, μια άλλη κράταγε φωτογραφίες ενός νεαρού.

Ο επαναπατρισμός, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει προχθές Παρασκευή, αναβλήθηκε δύο φορές. Χθες Σάββατο τα ξημερώματα αρκετοί συγγενείς περίμεναν για ατελείωτες ώρες πριν ακούσουν τελικά πως το αεροπλάνο δεν θα ερχόταν.

Από τα πτώματα που ανασύρθηκαν, 26 ταυτοποιήθηκαν στη Γαλλία. Δεκαεπτά ήταν άνδρες και επτά ήταν γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 19 και 46 ετών. Ένα ανήκε σε δεκαξάχρονο έφηβο, ένα σε παιδί 7 ετών.

Πέρα από τους δεκαέξι Κούρδους του Ιράκ, αναγνωρίστηκαν ένας Κούρδος από το Ιράν, τρεις Αιθίοπες, μια Σομαλή, τέσσερις Αφγανοί κι ένας Αιγύπτιος.

Μόλις δύο άνθρωποι μπόρεσαν να διασωθούν –ένας ιρακινός Κούρδος κι ένας Σουδανός–, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Κατά τη μαρτυρία του ενός από τους επιζήσαντες, στο πλεούμενο επέβαιναν 33 άνθρωποι όταν τους μέτρησαν οι διακινητές.

Οι επιζήσαντες έκαναν σοβαρές καταγγελίες εναντίον των βρετανικών και των γαλλικών αρχών. Καθώς το πλεούμενο βυθιζόταν, επικοινώνησαν με το γαλλικό λιμενικό και με τη βρετανική αστυνομία. Κάθε πλευρά παρέπεμψε στην άλλη  καμιά δεν έκανε το παραμικρό για να βοηθήσει, αφηγήθηκαν.