Το χρίσμα για να αναλάβει το «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να πάρει από τους ευρωβουλευτές στις 18 Ιανουαρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η 42χρονη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο ως διάδοχος του εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι. Αν αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, θα προσπαθήσει να εργαστεί για να γεφυρώσει το κενό μεταξύ του κοινοβουλίου, του συμβουλίου και της Κομισιόν.

H αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έγραψε σήμερα στο Twitter ότι είναι «συντετριμμένη» από τον θάνατο του Ιταλού Νταβίντ Σασόλι. «Η Ευρώπη απώλεσε έναν ηγέτη, εγώ ένα φίλο, η δημοκρατία έναν πρωταθλητή», έγραψε χαρακτηριστικά.



Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι μητέρα και έχει πάθος με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και υπερηφανεύεται για το μεσογειακό της ταμπεραμέντο, ότι παντρεύτηκε Φινλανδό κι ότι μπορεί να κουμαντάρει πέντε άντρες: Τον σύζυγό της Ούκο και τους τέσσερις γιους τους.

Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει για τη μητέρα τεσσάρων παιδιών: του Λούκα του Άλεκ, του Μαρκ και του Κρίστιαν. Ο μεγαλύτερος είναι 14 ετών και ο μικρότερος τεσσάρων.

Η 42χρονη Μαλτέζα λατρεύει τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Τομ και Τζέρι» και δίνει καθημερινά «μάχη» για να μην αφήνει τα παιδιά της πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Οι γονείς της , όπως λέει, της έμαθαν ότι δεν έχει νόημα να παραπονιέται αν δεν προσπαθεί να αλλάξει αυτό που την ενοχλεί.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί "κριτικοί της πολυθρόνας" στην κοινωνία μας. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν τις αλλαγές που θέλουμε», όπως έχει πει η ίδια σε παλαιότερες συνεντεύξεις της.


Η Μετσόλα έχει πάθος με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τα οποία, όπως λέει κληρονόμησε από τον παππού της που ήταν σεφ στο Βασιλικό Ναυτικό. Όταν η Ρομπέρτα έγινε δικηγόρος και ειδικεύτηκε στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ήξερε ότι αυτό θα ήταν το μέλλον της.

Για τη 42χρονη Μαλτέζα, «Τα επόμενα δυόμισι χρόνια θα είναι κρίσιμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το πολιτικό μοντέλο που αναπτύξαμε στην Ευρώπη οδήγησε την ήπειρό μας στη δημοκρατία, την ευημερία και την ισότητα. Αλλά αν θέλουμε να ανεβάσουμε την Ευρώπη στα επίπεδα που αξίζει ο λαός μας, τώρα πρέπει να ενωθούμε για να σφυρηλατήσουμε κάτι ακόμα πιο δυνατό – κάτι που παρακινεί ένα πιο σκεπτικιστικό κοινό να πιστέψει ξανά στην Ευρώπη».


Η ίδια εξαίρει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα δουν κοινή δράση «καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει υβριδικές επιθέσεις στα σύνορά της». Θεωρεί σημαντική την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία αλλά και την προστασία των ελευθεριών. Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως λέει, «χρειάζεται μια ισχυρή φωνή, μια φωνή που να μεταφέρει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ στις σημαντικές προκλήσεις» που υπάρχουν.

Για τη Μετσόλα, οι πολίτες θέλουν ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο ακούει, έναν θεσμό ο οποίος απευθείας εκλέγεται από αυτούς, να ασχοληθεί με τις ανησυχίες, τις φιλοδοξίες τους και τις προκλήσεις τους.