«Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές με μάσκες του πρωθυπουργού «γλεντάνε» έξω από την Downing Street.

Αιτία, το σκάνδαλο που προέκυψε με τη συμμετοχή του σε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω πανδημίας και ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ θρηνούσε τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν προσκληθεί σε ένα πάρτι που οργανώθηκε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020, εν μέσω lockdown.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Μπόρις Τζόνσον ζήτησαν συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ έπειτα από τις αποκαλύψεις.

Σήμερα, σε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα, που αξιοποιεί στο έπακρο το βρετανικό φλεγματικό χιούμουρ, προχώρησαν 100 περίπου διαδηλωτές, οι οποίοι μαζεύτηκαν έξω από την Downing Street, φορώντας μάσκες όχι για τον κοροναϊό, αλλά με το πρόσωπο το Μπόρις Τζόνσον.

Χορεύοντας και τραγουδώντας, με σημαίες και μπύρες στα χέρια, φώναζαν: «Με λένε Μπόρις κι αυτή είναι μια εργασιακή εκδήλωση», ειρωνευόμενοι προφανώς τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο.

Η πνευματώδης αυτή διαμαρτυρία διοργανώθηκε από έναν γνωστό youtuber.

Οι πιθανοί αντικαταστάτες

Ήδη, αρχίζουν να ακούγονται ονόματα πιθανών διαδόχων του. Η υπόθεση αυτή έχει πάρει διαστάσεις και έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Για να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη των Συντηρητικών θα πρέπει 54 βουλευτές του κόμματος να στείλουν επιστολή στην επιτροπή 1922 (αυτή που είναι υπεύθυνη για τις εσωκομματικές εκλογές), με την οποία θα ζητάνε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη.

Σύμφωνα με πολλά βρετανικά ΜΜΕ, στο πάρτι αυτό συμμετείχαν ο 57χρονος Τζόνσον και η σύζυγός του, Κάρι Σίμοντς, όπως και περίπου 40 εργαζόμενοι στην Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από πρόσκληση που έστειλε ο Μάρτιν Ρέινολντς, προσωπικός γραμματέας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Επίσης, η Βρετανική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι «βρίσκεται σε επαφή» με την κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει ποιοι είναι αυτοί που ερίζουν για τη θέση του Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

Ρίσι Σούνακ

σουνακ

Ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώτος ινδουιστής που ανέλαβε ποτέ τη θέση αυτή, θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Με μόλις πέντε χρόνια πολιτικής εμπειρίας, ο 41χρονος υπέρμαχος του Brexit έγινε υπουργός Οικονομικών το 2020, σε μια κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της πανδημίας. Έλαβε τολμηρά μέτρα για να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που απειλούνταν από τα λοκντάουν. Το πάντα άψογο στιλ του και ο σοβαρός πολιτικός λόγος του τον καθιστούν το αντίθετο του Τζόνσον, με την ανάκατη κόμη και τις ηθελημένα προκλητικές δηλώσεις.

Ο Σούνακ είναι παντρεμένος με την κόρη ενός Ινδού εκατομμυριούχου. Οι παππούδες του μετανάστευσαν στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1960. Ο ίδιος εργάστηκε ως αναλυτής στην Goldman Sachs και κατόπιν ως υπάλληλος σε ένα κερδοσκοπικό fund και έχτισε μια προσωπική περιουσία προτού γίνει βουλευτής, το 2015.

Λιζ Τρας

τρας

Το άλλο μεγάλο φαβορί είναι η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας. Η ευθύτητά της και η προθυμία της να αναμιγνύεται σε «πολιτιστικούς» πολέμους την έχουν κάνει πολύ δημοφιλή στην εκλογική βάση του Συντηρητικού κόμματος.

Η 46χρονη Τρας ανέλαβε το Foreign Office ως αναγνώριση της καλής δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Από τη θέση αυτή, η υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά κατόπιν άλλαξε στρατόπεδο, πέτυχε μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit.

Μάικλ Γκόουβ

γκοουβ

Ο 56χρονος πρώην δημοσιογράφος ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το Brexit. Από τον Σεπτέμβριο είναι υπουργός Οικισμού και Κοινοτήτων, αρμόδιος να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του Τζόνσον για την αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γκόουβ είχε ήδη διεκδικήσει δύο φορές την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, το 2016 και το 2019, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Τζέρεμι Χαντ

χαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ, ηττήθηκε από τον Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ηγεσία των Συντηρητικών, όπου προέβαλε το προφίλ της «σοβαρής» εναλλακτικής λύσης. Ο Χαντ, συμφοιτητής του Τζόνσον και του Ντέιβιντ Κάμερον στην Οξφόρδη, δίδασκε αγγλικά στην Ιαπωνία και μιλά άπταιστα ιαπωνικά. Είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα υγείας. Προωθεί την εικόνα του «συμπαθητικού φίλου», αλλά πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει «χάρισμα».

Σατζίντ Τζάβιντ

τζαβιντ

 Ο υπουργός Υγείας, γιος ενός Πακιστανού μετανάστη, οδηγού λεωφορείου, ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον, αλλά παραιτήθηκε το 2020. Έχει αφηγηθεί ότι αντάλλαξε χειραψία με τη Μάργκαρετ Θάτσερ όταν ήταν μικρός. Ο 52χρονος Τζάβιντ ψήφισε το 2016 υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, λόγω των οικονομικών πλεονεκτημάτων αυτής της σχέσης, όμως κατόπιν τάχθηκε υπέρ του Brexit.

Πρίτι Πατέλ

πατελ

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, 49 ετών, είναι η πιο συντηρητική από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα. Υποστήριξε με θέρμη το Brexit και καταψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Η Πατέλ γεννήθηκε στο Λονδίνο και οι γονείς της κατάγονται από την Ουγκάντα και την Ινδία. Υιοθέτησε σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, αλλά, παρά τις υποσχέσεις της, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν διαπλέοντας τη Μάγχη αυξήθηκε. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.

Ντόμινικ Ράαμπ

ραμπ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, 47 ετών, ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία την άνοιξη του 2020, όταν ο Τζόνσον νοσηλευόταν στην εντατική με Covid-19. Είναι πρώην δικηγόρος, έχει μαύρη ζώνη στο καράτε και θεωρήθηκε αξιόπιστος σύμμαχος εν μέσω κρίσεων, γιατί ακολουθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.

Όμως, αυτή η εικόνα του αμαυρώθηκε όταν, όντας υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε τις διακοπές του, τον Αύγουστο του 2021, την ώρα που η Καμπούλ έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν. Αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με κάποιους, που στον ανασχηματισμό του επόμενου μήνα ο Τζόνσον τον απομάκρυνε από το Foreign Office.