«Αποδοχή» - Η νέα στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία – Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid
Ποια η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Όταν ξέσπασε η πανδημία, πολλές χώρες του κόσμου επέβαλλαν σκληρά μέτρα καραντίνας, αλλά πλέον η στρατηγική φαίνεται να αλλάζει σιγά-σιγά.
Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, οι χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη την επιβολή lockdown, στην προσπάθειά τους να μετριάσουν τις επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας τους. Ο κόσμος δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του, παρά μόνο για τις βασικές του ανάγκες. Η οικονομία σταμάτησε να κινείται. Χιλιάδες ζωές σώθηκαν, όμως.
Ωστόσο, πλέον, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, αρκετές είναι οι χώρες που έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη υιοθέτησης μιας διαφορετικής στρατηγικής, αυτής της αποδοχής του ιού ως μέρους της ζωής των πολιτών. Η πανδημία είναι εδώ για να μείνει, δηλώνουν αξιωματούχοι σε ευρωπαϊκές χώρες, και καταστρώνουν τα σχέδιά τους για μια όσο το δυνατόν ευκολότερη «συμβίωση» με τον ιό.
Από τον «συναγερμό» στον «έλεγχο»
Η Ισπανία, με το κορυφαίο ποσοστό εμβολιασμό της Ευρώπης, χτίζει τα θεμέλια για το μέλλον, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα όχι ως κατάσταση συναγερμού, αλλά ως μια ασθένεια που ήρθε για να μείνει. Την ίδια στρατηγική εξετάζουν η Πορτογαλία και η Βρετανία.
Το πλάνο στηρίζεται στη μετάβαση από το καθεστώς συναγερμού σε ένα πιο ελεγχόμενο, που θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες να προσεγγίζουν την Covid-19 όπως τη γρίπη ή άλλες ασθένειες. Αυτό σημαίνει πως οι χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι οι μολύνσεις θα εξακολουθούν να προκύπτουν στους πληθυσμούς, και θα πρέπει να παρέχεται επιπλέον φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες, σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές του ιού.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επιθυμεί την εξέταση μιας τέτοια προσέγγισης από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξεταστούν μικρές αλλαγές στο πλάνο αντιμετώπισης τώρα που η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως η ασθένεια αυτή μπορεί να γίνει λιγότερο θανατηφόρα.
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid»
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Δυστυχώς, άνθρωποι πεθαίνουν και από την γρίπη. Σε μία κακή χρονιά, η γρίπη μπορεί να είναι αιτία 20.000 θανάτων, αλλά δεν κλείνουμε όλη τη χώρα» δήλωσε σχετικά ο ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ. «Η Covid δεν θα φύγει. Θα είναι μαζί μας για πολλά, πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα, και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της» πρόσθεσε ο υπουργός.
Στην Πορτογαλία, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa δήλωσε σε μια πρωτοχρονιάτικη ομιλία ότι η χώρα είχε «περάσει σε μια ενδημική φάση».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει προτείνει στις χώρες να προχωρήσουν σε μια διαφορετική στρατηγική όταν η έντονη φάση της πανδημίας έχει πια τελειώσει. Ο Οργανισμός αυτός δήλωσε πως όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης θα αρχίσουν να υιοθετούν στρατηγικές μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης, με έμφαση στην παρακολούθηση του ιού.
«Νωρίς για αλλαγή στρατηγικής»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε μία άμεση αλλαγή στο πλάνο αντιμετώπισης. Δεν υπάρχουν ακόμη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, σαφή κριτήρια για την ανακήρυξη της Covid-19 ως ενδημικής ασθένειας, αν και νωρίτερα έχει ειπωθεί από ειδικούς πως αυτό θα συμβεί όταν ο ιός γίνει πιο προβλέψιμος και δεν προκαλεί ξεσπάσματα μακράς διαρκείας. Σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι, κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, η Covid-19 θα γίνει ενδημική όταν πλέον «δεν διαταράσσει τη λειτουργία της κοινωνίας».