Την μεγάλη ανησυχία του για τον μεγάλο γιο του πρίγκιπα Τζορτζ, ο οποίος είναι οκτώ ετών εκμυστηρεύτηκε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Σε μια σπάνια αναφορά του στα τρία παιδιά του, τον Πρίγκιπα Τζορτζ, την Πριγκίπισσα Σάρλοτ, έξι ετών και τον Πρίγκιπα Λούις, τριών ετών - που έχει αποκτήσει με την σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον, 40 ετών, εξήγησε: «Πρέπει να ρυθμίσουμε τον χρόνο που αφιερώνουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αυτό είναι το θέμα αυτή τη στιγμή».

Ακόμα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αποκάλυψε ότι ο γιος του, πρίγκιπας Τζορτζ, «λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια» και ότι ο ίδιος προσπαθεί να ρυθμίσει τον χρόνο που περνάει στην οθόνη τονίζοντας ότι αυτό το θέμα θέλει πολύ προσοχή.

Η αποκάλυψη του πρίγκιπα Γουίλιαμ έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα γραφεία των BAFTA όπου προχώρησε σε μια σειρά αποκαλύψεων.

Ως πρόεδρος των BAFTA, ο Γουίλιαμ μίλησε για τον τρόπο που μπορούν να στηρίξουν τη Βρετανική τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με τον δημιουργό ηλεκτρονικών παιχνιδιών Ηarry Petch και έπαιξε μάλιστα και ένα παιχνίδι του, το Net Carbon.

«Προσπαθούμε να κρατάμε σε μια ισορροπία την ώρα με την οποία τα παιδιά ασχολούνται με το gaming. Προσέχουμε τις ώρες τις οποίες περνούν μπροστά από τις οθόνες, οι οποίες τα ενθουσιάζουν, ειδικά τον Τζορτζ, που δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον. Τα άλλα δύο παιδιά είναι αρκετά μικρά αλλά τους αρέσουν οι ταινίες. Όλο αυτό, είναι δημιουργικό, λατρεύω και τις ταινίες και τα παιχνίδια και προσπαθώ να κάνω και την επόμενη γενιά να ενδιαφερθεί», τόνισε ο Γουίλιαμ.



Η μεγάλη απογοήτευση του πρίγκιπα Τζορτζ

Πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε μιλήσει για μια δυσάρεστη εμπειρία που είχε ο γιος του πρίγκιπας Τζορτζ.

Ο 39χρονος πρίγκιπας Γουίλιαμ παραδέχτηκε ότι ανησυχεί μήπως η γενιά του γιου του εξακολουθεί να μιλάει για την κλιματική αλλαγή σε διάστημα 30 ετών, όταν «θα είναι πολύ αργά».

«Πρόσφατα, στο σχολείο του Τζορτζ βγήκαν έξω και μάζεψαν απορρίμματα με τους συμμαθητές του, αλλά μιλώντας μαζί του την άλλη μέρα έδειχνε ότι είχε μπερδευτεί λίγο», είπε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Ο μικρός πρίγκιπας, εξεπλάγην και ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι παρότι ο ίδιος και οι συμμαθητές του μάζεψαν τα σκουπίδια και καθάρισαν ένα σημείο του δρόμου, την επόμενη μέρα είχε γεμίσει ξανά με απορρίμματα.

«Νομίζω ότι ο Τζορτζ προσπαθούσε να καταλάβει πώς και από πού προέκυψαν όλα αυτά τα σκουπίδια. Δεν μπορούσε να το καταλάβει. Σκεφτόταν: Λοιπόν, το καθαρίσαμε αυτό. Γιατί όμως δεν είναι καθαρό σήμερα;» πρόσθεσε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μιλώντας για τη δυσάρεστη εμπειρία του πρίγκιπα Τζορτζ.

«Ξέρετε, για μένα, θα ήταν η απόλυτη καταστροφή αν ο Τζορτζ καθόταν εδώ και μιλούσε σε εσάς ή τον διάδοχό σας, σε περίπου 30 χρόνια, λέγοντας τα ίδια, γιατί μέχρι τότε θα είναι πολύ αργά» πρόσθεσε ο Γουίλιαμ τονίζοντας ότι όταν ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Κάρολος, άρχισε να μιλάει για την κλιματική αλλαγή, τον κοίταζαν περίεργα και τον χλεύαζαν. «Ήταν ένας δύσκολος δρόμος γι 'αυτόν. Συνάντησε πολλές δυσκολίες και θεωρώ ότι έχει αποδείξει ότι είναι πολύ μπροστά. Ο παππούς μου άρχισε να βοηθά το WWF εδώ και πολύ καιρό και όταν ο πατέρας μου μίλησε για την κλιματική αλλαγή, κανένας άλλος δεν είχε ασχοληθεί με αυτό το θέμα».

4

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για τη γενιά του γιου του

Πρόσθεσε ότι η άποψή του άλλαξε από τότε που είχε τα δικά του παιδιά, λέγοντας: «Θέλω τα πράγματα που μου άρεσαν - η ζωή στη φύση, το περιβάλλον - να είναι εκεί για τα παιδιά μου, και όχι μόνο για τα δικά μου παιδιά αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου».

«Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, κλέβουμε το μέλλον των παιδιών μας με αυτά που κάνουμε τώρα. Και νομίζω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε ακόμα.

«Καλύτερα να σώσουμε τον δικό μας πλανήτη»

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τους δισεκατομμυριούχους που ασχολούνται με τον διαστημικό τουρισμό λέγοντας ότι τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου θα πρέπει, αντίθετα, να είναι επικεντρωμένα στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ο Γουίλιαμ άσκησε κριτική εις βάρος του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Ίλον Μασκ και του βρετανού Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν σε μια νέα εποχή ιδιωτικών εμπορικών διαστημικών ταξιδίων.

«Να επικεντρωθούν στο να φτιάξουν αυτόν τον πλανήτη»

«Χρειαζόμαστε κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου να επικεντρωθούν στο να φτιάξουν αυτόν τον πλανήτη, όχι να προσπαθούν να βρουν το επόμενο μέρος για να πάμε να ζήσουμε», είπε ο πρίγκιπας.

Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν έπειτα από τις δηλώσεις του Μασκ για αποστολές στον Άρη και αφού ο Μπέζος περιέγραψε το παρθενικό του διαστημικό ταξίδι τον Ιούλιο τμήμα της κατασκευής ενός δρόμου προς το διάστημα «ώστε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να μπορούν να χτίσουν ένα μέλλον».

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό για να σώσουμε τα προβλήματα εδώ, στη Γη», είπε ο Μπέζος, ο οποίος χθες Τετάρτη πανηγύρισε την επιτυχία της αποστολής, η οποία μετέφερε στο διάστημα τον ηθοποιό του Star Trek Ουίλιαμ Σάτνερ με το διαστημικό αεροσκάφος του New Shepard.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια μιλάει συχνά ανοιχτά για περιβαλλοντικά ζητήματα και ο 39χρονος Ουίλιαμ ακολουθεί τα βήματα του εκλιπόντος παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου, και του πατέρα του, πρίγκιπα Καρόλου.

Ο 72χρονος Κάρολος, διάδοχος του θρόνου, έχει επί δεκαετίες ζητήσει την ανάληψη δράσης για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος, προτού το ζήτημα αυτό γίνει «της μόδας» και έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει χλευαστικά σχόλια.

Απηχώντας το μήνυμα του πατέρα του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γουίλιαμ είπε ακόμη ότι η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη (COP26) του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα.

«Δεν μπορουμε να ακούσουμε άλλα έξυπνα λόγια»

«Δεν μπορουμε να ακούσουμε άλλα έξυπνα λόγια, έξυπνες λέξεις αλλά όχι αρκετές πράξεις», σημείωσε ο Γουίλιαμ.

Η προσωπική απάντηση του πρίγκιπα σε αυτό το ζήτημα ήταν η θέσπιση του Βραβείου Earthshot, το οποίο στοχεύει να βρει λύσεις μέσω νέων τεχνολογιών ή πολτικών για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Οι πρώτοι πέντε νικητές, θα κερδίσουν από 1,4 εκατομμύρια δολάρια έκαστος.