Ο Τομπάιας Έλγουντ έγινε ένας ακόμα βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος που ανακοίνωσε ότι υποβάλει επιστολή δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας είναι ο πιο προβεβλημένος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που ζητά την καθαίρεση του Τζόνσον.

Πλησιάζουν τους δέκα οι βουλευτές των Τόρις που έχουν δηλώσει ότι έχουν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας, ενώ ακόμα περισσότεροι έχουν δημοσίως επικρίνει τον πρωθυπουργό ή έχουν αποσύρει τη στήριξή του προς το πρόσωπό του.

Για την αυτόματη πρόκληση εσωκομματικής ψηφοφορίας καθαίρεσης του Πρωθυπουργού απαιτούνται 54 επιστολές δυσπιστίας. Μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες ακριβώς επιστολές έχουν υποβληθεί.

Ανακοινώνοντας την απόφαση να υποβάλει την επιστολή του εντός της ημέρας, ο κ. Έλγουντ είπε το πρωί στο Sky News ότι «είναι ώρα να επιλυθεί» η κρίση που έχει προκληθεί από το σκάνδαλο των πάρτι στα οποία συμμετείχε εν μέσω lockdown ο Τζόνσον.

Πάντως, δημοσιεύματα των Guardian και Telegraph κάνουν λόγο για άλλα τρία πάρτι στα οποία φέρεται να συμμετείχε ο Μπ. Τζόνσον, υποθέσεις που ερευνώνταιαπό την αστυνομία.