Στην αντεπίθεση περνάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις προκλητικές εικόνες με το απαράδεκτο πάρτι των Τούρκων που έκαναν το γύρο του κόσμου από την ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει disco στο χώρο της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του μνημείου αυτού, όπως αναφέρει στην οργισμένη αντίδρασή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, σημειώνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή Σουμελά, που είναι υποψήφια για ένταξη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

«Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Την έντονη διαμαρτυρία του για «τη βεβήλωση ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία» εκφράζει και ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σχετικά με το disco πάρτι στην Παναγία Σουμελά, εκφράζοντας την ελπίδα η πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας «να μην κλείσει τα μάτια» στο περιστατικό. Η θρησκευτική ειρήνη σήμερα διασύρεται και πάλι στην Τουρκία, αναφέρει ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς «στο κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης».

«Λέγεται ότι αυτό έγινε για την προσέλκυση τουριστών. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι στην Τουρκία είναι πλειονότητα, ποτέ δεν θα ενέκριναν μια τόσο κυνική ιεροσυλία ενός χριστιανικού ιερού. Στη Ρωσία αυτή η αντιμετώπιση ενός ναού ή τζαμιού οδηγεί στην τιμωρία των ενόχων. Είναι θετικό να βλέπουμε ότι τουλάχιστον εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού και των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται εναντίον του συμβάντος», σημειώνει στο σχόλιό του ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο οποίος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι «το 2020 παρακολουθήσαμε με βαθύτατη ανησυχία τη μεταβολή του μουσειακού καθεστώτος και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των χριστιανών από τον μεγαλειώδη ναό της Αγίας Σοφίας και την περίφημη για τα ψηφιδωτά της μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη».

«Υπό την ιδιότητά τους ως μουσεία τα ιερά αυτά αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης των δύο παγκόσμιων θρησκειών. Τώρα πλέον αυτά τα πανχριστιανικά ιερά είναι στην πραγματικότητα απρόσιτα για τους χριστιανούς», επισήμανε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 8 Φεβρουαρίου 2022