Τη δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, τον Ιούνιο του 2008, θυμίζει η δολοφονία του Έλληνα ανταποκριτή Νίκου Κάτσικα, μέσα στο διαμέρισμά του στην περιοχή Σέιχ Ζαγιέντ στο Κάιρο της Αιγύπτου. Για τη δολοφονία του, σύμφωνα με την Αστυνομία της Γκίζας, συνελήφθη ένας διανομέας φαγητού, ενώ, σύμφωνα με το elrai.net, ομολόγησε την πράξη του.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι το κίνητρο της δολοφονίας είναι η ληστεία, κάτι που στη συνέχεια δεν διαψεύστηκε, αλλά, όπως είπε ο διανομέας φαγητού που κρατείται, πρόκειται για σεξουαλικό έγκλημα. Ο 56χρονος Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής του ΑΠΕ και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δολοφονήθηκε μέσα στο διαμέρισμά του στην περιοχή Σέιχ Ζαγιέντ, δυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας του Καΐρου, στην περιοχή της Γκίζας. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κεντρικού Καΐρου, γνωστή για τις Πυραμίδες, όπως αυτή του Χέοπα, και τη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας.

Όπως είπε ο ντελιβεράς, συνάντησε το θύμα για πρώτη φορά μέσα στο εστιατόριο όπου εργάζεται και αντάλλαξαν τηλέφωνα, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Κάτσικας τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε στο σπίτι του, λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνάντησή τους. Σύμφωνα πάντα με το διανομέα φαγητού, ο Κάτσικας τον ρώτησε για τις συνθήκες διαβίωσής του με τον κατηγορούμενο να παραπονιέται για την κακή οικονομική του κατάσταση. Τότε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δράστη, ο δημοσιογράφος του ζήτησε να έχουν σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό, κάτι που ο κατηγορούμενος δέχτηκε. Είχαν δύο φορές σεξουαλική επαφή και, όπως λέει ο κατηγορούμενος, το θύμα αρνήθηκε να του δώσει τα χρήματα την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη τσακώθηκαν και ο δράστης του επιτέθηκε χτυπώντας τον. Στη συνέχεια τον έριξε στο έδαφος και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ακόμα ότι, αφού σιγουρεύτηκε ότι ο Νίκος Κάτσικας είναι νεκρός, άρπαξε το ποσό των 260 ευρώ, 3 κινητά τηλέφωνα και κάποια από τα αντικείμενα του θύματος και στη συνέχεια διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η σορός του θύματος παραδόθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας, αφού η ιατροδικαστική υπηρεσία ολοκλήρωσε τη νεκροψία-νεκροτομή, για να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες της υπόθεσης.

Ο Νίκος Κάτσικας είχε μέρες να δώσει σημεία ζωής, δεν είχε επικοινωνήσει ούτε με τους συναδέλφους του που τον έψαχναν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αιγυπτιακή ιστοσελίδα eremnews.com, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διέμενε ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε το περασμένο Σάββατο από γείτονές του για μια έντονη δυσάρεστη μυρωδιά που αναδυόταν από το διαμέρισμά του. Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι αστυνομικοί μαζί με δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν στο σημείο και αφού διαπίστωσαν τη μυρωδιά, μπήκαν στο σπίτι, όπου τον βρήκαν νεκρό μέσα σε λίμνη αίματος και με πολλά τραύματα από μαχαίρι σε διαφορετικά σημεία του σώματός του. Ο δράστης δεν άργησε να ταυτοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Γκίζας να φτάσουν γρήγορα στα ίχνη του και να τον συλλάβουν.

* Ο 56χρονος δημοσιογράφος ήταν ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το 2016 και συνεργαζόταν για πολλά χρόνια και με την ΕΡΤ. Ο Νίκος Κάτσικας ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο, ίδρυσε την εφημερίδα «Φως στο Κάιρο» και εξέδιδε τη μηνιαία έκδοση του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου» στην Αλεξάνδρεια. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έστειλε το δικό του μήνυμα για το θάνατο του Έλληνα δημοσιογράφου:

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για το θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Κάτσικα. Οι προξενικές μας αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες Αιγυπτιακές αρχές για τη διερεύνηση του θλιβερού αυτού συμβάντος».


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 9 Φεβρουαρίου 2022