Κορυφώνεται η αγωνία για την κρίση στην Ουκρανία, με τα «σύννεφα» πολέμου να απλώνονται πάνω από την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ζήτημα χρόνου. Οι Ρώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη παραταχθεί κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, έτοιμος για επιθετικές κινήσεις.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, επιχειρεί να διατηρήσει μία κανονικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι μένει ανοιχτός ο εναέριος χώρος της και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες βαίνουν καλώς. Η Μόσχα διαψεύδει την πρόθεση να επιτεθεί, ενώ η μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για πόλεμο, απομακρύνοντας τους πολίτες από τη χώρα. Συνολικά, πάνω από 10 κράτη της Δύσης έχουν δώσει εντολή στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μετά την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αναφερόταν στην Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως την πιθανότερη ημερομηνία της ρωσικής επίθεσης, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι μπορεί να έχουμε επίθεση «ανά πάσα στιγμή». Εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του CNN «State of the Union», λέγοντας ότι μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως, λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει και την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είπε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πράγματι, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του καθώς και του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμμανουέλ Μακρόν μπορεί να μην ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλά έδωσε το απαραίτητο γκάζι στις διπλωματικές διεργασίες. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάιντεν προειδοποίησε για κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης και ο Πούτιν μίλησε για «δυτική υστερία». Σήμερα θα λάβει χώρα και η τηλεφωνική επικοινωνία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα.

Οι στιγμές παραμένουν κρίσιμες, με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας να επιστρέφει εκτάκτως από τις διακοπές του. «Έχοντας επιστρέψει από τη Μόσχα νωρίς το Σάββατο το πρωί και επειδή ανησυχούμε για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ακύρωσα το τριήμερο που είχα σχεδιάσει στο εξωτερικό με την οικογένειά μου και επιστρέφω», ανάρτησε στο Twitter. Μιλώντας στους Sunday Times, έκανε λόγο για «άρωμα Μονάχου». Πρόκειται περί μίας ιδιαίτερα ανησυχητικής αναφοράς, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η συμφωνία του 1938 που δεν απέτρεψε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα μετά την συνομιλία που είχε ο Αμερικανός ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία ύσταση προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η διπλωματία και η αποτροπή, ως απάντηση στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι προσκαλεί τον Μπάιντεν να επισκεφθεί το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε απόψε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία, για να δείξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», αναφέρει η ουκρανική προεδρία, επικαλούμενη δήλωση του Ζελένσκι προς τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες νωρίτερα σήμερα.