Στην Τουρκία, οι αρχές προχώρησαν σε 24 συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μετέδωσε η τουρκική δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 24 άτομα για τους υποτιθέμενους δεσμούς τους με το δίκτυο που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν, τον Ιούλιο του ’16.

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Σανλιούρφα, στη νοτιοανατολική Τουρκία, συνελήφθησαν 16 άτομα – μεταξύ των οποίων γιατροί, δάσκαλοι και αστυνομικοί – οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Σε μία δεύτερη επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία συνέλαβε άλλα 8 άτομα που φέρονται υπεύθυνα για τη «διείσδυση» του κινήματος σε αστυνομικές σχολές.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος, κατά την οποία περισσότεροι από 250 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να εκδώσει τον αυτοεξόριστο ιμάμη, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς αποδείξεις εναντίον του.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει μία τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψη υπόπτων γκιουλενιστών, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.