Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ρωσικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Για τη σοβαρή κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και υπό την απειλή του πολέμου, είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία οι Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν πως οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι έναντι των ρωσικών απειλών και να επιβάλουν «ένα σημαντικό πακέτο κυρώσεων» αν κλιμακωθεί η ρωσική επιθετικότητα.

Επιπλέον, εξήραν την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Συμφώνησαν, δε, να μένουν σε στενή επαφή όσο εξελίσσεται η κατάσταση.

Η πιο δύσκολη αποστολή

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Μετά την τρίωρη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Σολτς θα έχει κρίσιμες επαφές με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πιο δύσκολη αποστολή του 63χρονου Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου στην μέχρι τώρα θητεία του.