Το Forbes προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο Πούτιν βάζει τους ηγέτες να κάθονται τόσο μακριά του, σε τεράστια τραπέζια, την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί κάθε κίνηση του Ρώσου προέδρου, φοβούμενος πως σύντομα θα δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτή η κίνηση του Πούτιν όμως, έχει τραβήξει την προσοχή των παρατηρητών και ιδιαίτερα των memes. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς το λόγο, αλλά το Forbes συγκέντρωσε όλα τα γνωστά στοιχεία για την κοινωνική αποστασιοποίηση του Πούτιν.

πυτιν

Το θέμα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθισαν στα αντίθετα άκρα ενός τραπεζιού, με το Reuters να λέει ότι είχε μήκος 5 μέτρα, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα. Η ακραία αυτή κοινωνική απόσταση προέκυψε αφότου ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό PCR τεστ, με το Reuters -επικαλούμενο δύο πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο- να λέει πως ο λόγος για την κίνησή του αυτή οφειλόταν στο ότι δεν ήθελε η Ρωσία να έχει πρόσβαση στο DNA του.

Ο Πούτιν ζει σε μια «αυστηρή φούσκα» για την προστασία του

Ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως τα πρωτόκολλα αυτά εφαρμόζονται, επειδή ο Πούτιν ζει σε μια «αυστηρή φούσκα», με το Κρεμλίνο να επιβεβαιώνει πως η ακραία απόσταση είναι για να προστατευτεί ο Ρώσος πρόεδρος.

πουτιν

Φαίνεται πως την ίδια... αποστασιοποιημένη μοίρα δεν έχουν μόνον οι ξένοι ηγέτες αλλά και οι ίδιοι οι υπουργοί του. Χθες, ο Πούτιν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τους δύο άνδρες να κάθονται στα αντίθετα άκρα ενός διαφορετικού, εξαιρετικά μεγάλου τραπεζιού. Η απόσταση αυτή που θέλησε να κρατήσει ο Πούτιν απέναντι στον Λαβρόφ μπορεί να οφείλεται στη συνάντηση που είχε στις 10 Φεβρουαρίου με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λις Τρας, την οποία ο Λαβρόφ συνάντησε στη Μόσχα 10 ημέρες, αφότου βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Το εξαιρετικά αποστασιοποιημένο τραπέζι έκανε την πρώτη του εμφάνιση κατά τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν την 1η Φεβρουαρίου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, και ο «Guardian» υπέθεσε τότε πως η «εκδίωξη» του Ορμπάν οφειλόταν στο ότι δεν ήθελε να μπει σε καραντίνα πριν δει τον Πούτιν, μια τυπική απαίτηση προκειμένου να συναντήσει κάποιος τον Ρώσο πρόεδρο.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει κρατήσει σε ακραίες αποστάσεις όλους τους ηγέτες. Μέσα στο Φεβρουάριο, ο Πούτιν φωτογραφήθηκε να κάθεται σε κοντινή απόσταση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ αλλά και τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, κάνοντας πολλούς αναλυτές να πιστεύουν πως η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για το ποιον θα κρατήσει σε απόσταση και ποιον όχι είναι ένα παιχνίδι πολιτικής εξουσίας.