Μία δήλωση που θα συζητηθεί, καθώς αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη για τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, έκανε ο διακεκριμένος Τούρκος θεολόγος Μουσταφά Ισλάμογλου, σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην τουρκική DW, πρόκειται για «μια ενέργεια που δεν συμβαδίζει με το Κοράνι. Είναι μια ενέργεια που δεν αποδέχεται το Κοράνι».

Μάλιστα, κατηγόρησε και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς που ανέβηκε στον άμβωνα με το σπαθί.

«Μα η Άλωση δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα όμως η άλωση είναι να κερδίσεις την καρδιά του ανθρώπου, εκεί να γίνει η άλωση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επισήμανε ότι «όλα τα μνημεία είναι υπό την προστασία του Θεού του Κορανίου. Άρα αυτή η ενέργεια δε συμβαδίζει με το Κοράνι, αντιθέτως συγκρούεται».

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε σύγκρουση με τη ρητορική Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.


«Κανείς δε χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί»

Ο Ισλάμογλου δεν είναι ο πρώτος θεολόγος που τάσσεται εναντίον του Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Τζεμίλ Κιλίτς, έτερος Τούρκος θεολόγος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας, είχε εμφανιστεί αντίθετος στην εξέλιξη αυτή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, ο Κιλίτς, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπάρχουν αρκετοί τόποι λατρείας στην Κωνσταντινούπολη».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Με την Αγία Σοφία ο πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα», τόνισε.