Δύο βιβλία για την Αγία Σοφία παρουσίασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, «μία ανάσα» πριν από τη δεύτερη επέτειο από την επαναλειτουργία της ως τέμενος.

Ειδικότερα, τα βιβλία περιγράφουν με λεπτομέρεια τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου και την αντίδραση των Τούρκων στη μετατροπή του σε τζαμί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Γράφοντας τον πρόλογο του βιβλίου για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού μνημείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην «ιστορική σημασία των εγκαινίων του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας», λέγοντας: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. όχι μόνο για το τουρκικό έθνος αλλά για όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει.

«Με τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του, το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται κατά των μουσουλμάνων σε διάφορα μέρη του κόσμου» δηλώνει ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.