Την υποστήριξή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τους χειρισμούς του στην ουκρανική κρίση εξέφρασε ο αυταρχικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποστείλει «ειρηνευτικά» στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου και υπενθύμισε ότι και ο προκάτοχος και μέντοράς του, Ούγκο Τσάβες είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν η Μόσχα αναγνώρισε το 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τη Γεωργία.

«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό», επέμεινε ο Μαδούρο, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ και το NATO εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπαρίσοφ, βρισκόταν την Παρασκευή στο Καράκας, όπου υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα είναι «στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας σε περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας».

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

Η Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του αυταρχικού κομμουνιστή προέδρου Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνώρισε μέρος της διεθνούς κοινότητας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Μόσχα και Καράκας ήρθαν πιο κοντά επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες. Η Βενεζουέλα, τότε ευημερούσα χάρη στην παραγωγή πετρελαίου της, έκανε μεγάλες αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία.