Η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά σύνορα είναι γεγονός. Με την κατάσταση να φτάνει στο έσχατο δυνατό σημείο, τους πολίτες να προσπαθούν να βρουν καταφύγια για την ασφάλειά τους και τις εκρήξεις να ακούγονται τη μία μετά την άλλη, η κλιμάκωση έχει φτάσει στο σημείο των ειδικών καταστάσεων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ακόμη, ανέφερε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ. 
Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.


Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.



Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.

Live οι εξελίξεις από το μέτωπο

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.





Η στιγμή που ο Πούτιν ανακοινώνει εισβολή

Στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μήνυμα σε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και προειδοποίησε πως «σε περίπτωση ξένης παρέμβασης, η Ρωσία θα ενεργήσει άμεσα».

«Η ευθύνη για την αιματοχυσία θα είναι στα χέρια του ουκρανικού καθεστώτος», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι «η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση αν κάποιος προσπαθήσει να επέμβει».

Παράλληλα, δήλωσε με νόημα προς τους Ουκρανούς ότι «οι πατέρες και οι παππούδες σας δεν πολέμησαν για να βοηθήσετε εσείς τους νεοναζί».

Οι ρωσικές δυνάμεις «μία ανάσα» από τα σύνορα

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Τετάρτη δείχνουν νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη δυτική Ρωσία, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας και μικρότερη των 80 χιλιομέτρων από το Χάρκοβο, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies.

Οι εικόνες φέρονται να δείχνουν ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων που περιλαμβάνουν μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Το πρακτορείο Reuters, που μεταδίδει τις πληροφορίες για τις δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να τις επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο.

Δείτε τις εικόνες

Δορυφορικες_εικονες_Ουκρανια_-_Ρωσια__1_
Δορυφορικες_εικονες_Ουκρανια_-_Ρωσια__2_
Δορυφορικες_εικονες_Ουκρανια_-_Ρωσια__3_
Δορυφορικες_εικονες_Ουκρανια_-_Ρωσια__4_


Μπάιντεν: O Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης»

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Στήριξη σε Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό


Mε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε ο Τζο Μπάιντεν, όπου στη συζήτηση που πραγματοποιήσανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ του υποσχέθηκε ότι η Ουκρανία θα στηριχθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.

«Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Aκόμη, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Ζελένσκι του ζήτησε να καλέσει «τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανήγγειλε νωρίτερα ότι θα εκφραστεί για τις «συνέπειες» που θα έχει για τη Ρωσία η επιχείρηση αυτή αργότερα σήμερα και θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7, έχει διαμηνύσει ότι θα επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δριμύ κατηγορώ από ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση. «Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση. προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Πολίτες μαζεύτηκαν σε καταφύγια μετά την εισβολή

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης.

Δείτε εδώ: Ουκρανία: Ο Πούτιν ανακοινώνει την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς - Ακούστηκαν εκρήξεις σε Μαριούπολη, Οδησσό και Κίεβο (Βίντεο).

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εφόσον υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως. Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ακόμη πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Οι πολίτες κρύβονται στα καταφύγια 

Τη στιγμή που εκρήξεις σημειώνονται σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη, φοβισμένοι πολίτες όλων των ηλικιών τρέχουν στα διάφορα καταφύγια. Όπως δείχνουν τα παρακάτω βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, πολίτες σπεύδουν να κρυφτούν όπου βρουν, προκειμένου να αισθανθούν ασφαλείς από τις εκρήξεις που αν μη τι άλλο, δημιούργησαν ένα τεράστιο αίσθημα τρόμου.


Καταγγέλει επίθεση και στα σύνορά της με Λευκορωσία

Επίθεση και στα σύνορά της με τη Λευκορωσία δέχεται η Ουκρανία, σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας. Την είδηση μεταδίδουν τόσο διεθνή ΜΜΕ, όσο και λογαριασμοί στο Twitter που παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.


«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», έγραψε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο Twitter.

Τζόνσον: Η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής


Τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία» καταδίκασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, εκτιμώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο», λέει η ανακοίνωση.

Αυτά «τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα προβλέπουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία για τις ενέργειές της», επισημαίνει.

Διεθνής τύπος για Ουκρανία: «Καλώς ήρθατε στην κόλαση»

Διεθνής κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαπολύσει επιθέσεις από τρία διαφορετικά μέτωπα, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των New York Times. «Εκρήξεις ακούγονται σε όλη τη χώρα». Ξεκίνησε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, σχολιάζουν οι NYTimes, ενώ από χτες το απόγευμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ισχυρίστηκε πως έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των ρωσικών δυνάμεων που απαιτούνται για μια εισβολή, ενώ το 80% εξ αυτών έχουν αναπτυχθεί ήδη σε προκεχωρημένες θέσεις.




Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN, ανέφεραν νωρίτερα πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Κιέβου πως «επίκειται άμεσα» μια επίθεση, πιθανώς και εντός 48 ωρών, κι αυτό ενώ βίντεο έδειξαν δύο φάλαγγες με τεθωρακισμένα και εξοπλισμό να κατευθύνονται προς το Ντονμπάς.

«Καλώς ήρθατε στη κόλαση» – η προειδοποίηση της Ουκρανίας προς τον Ρωσικό στρατό είναι ο τίτλος της Daily Mirror. «Πρώτες κυρώσεις των Βρυξελλών χτυπούν τον κύκλο… του Πούτιν – Με έντονο τρόπο επιμένει να προειδοποιεί η Ουάσιγκτον για επικείμενη εισβολή» γράφουν οι Financial Times. «Η Δύση ρισκάρει η απάντησή της να φανεί αδύναμη, στέλνοντας στον Πούτιν το λάθος μήνυμα» σημειώνει το κεντρικό άρθρο. «Οι δυτικές κυρώσεις σε τράπεζες απλώς γρατζουνούν την επιφάνεια του φρουρίου της Ρωσίας» σημειώνει το Reuters, εκτιμώντας πως «οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατήσουν στην εφεδρεία τις πιο ευρείες κυρώσεις που έχουν σχεδιάσει σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί».





«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία – Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να εισβάλλει» αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν νέα εδάφη, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπος με ένα στρατό μικρότερο και λιγότερο εξοπλισμένο από το δικό τους, που όμως είναι αρκετά σκληραγωγημένος λόγω του οκταετή πολέμου στον Ντονμπάς.

Όπως γίνεται γνωστό, αυτές οι διαμάχες έχουν προκαλέσει μισό εκατομμύριο βετεράνους των μαχών, πολλοί εκ των οποίων θα ριχτούν ξανά στα «χαρακώματα».

Μάλιστα σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, αν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν νέα εδάφη στην Ουκρανία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έναν στρατό σαφώς μικρότερο και λιγότερο καλά εξοπλισμένο από τον δικό τους, πλην όμως σκληραγωγημένο από τα οκτώ χρόνια του πολέμου στο Ντονμπάς. Τα χρόνια αυτά έχουν επίσης αφήσει την Ουκρανία με σχεδόν μισό εκατομμύριο βετεράνους των μαχών, πολλοί από τους οποίους προετοιμάζονται τώρα να πολεμήσουν ξανά, επίσημα ή ανεπίσημα.


Ρωσία: Κατέστρεψε την αντιαμεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ουκραντικών στρατιωτικών υποδομών και αεροπορικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Επίσης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ που έκαναν λόγο για κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που πετούσε πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σοκάρουν οι εικόνες από την εισβολή

Οι πολίτες πανικόβλητοι σπεύδουν να βρουν ασφαλή σημεία για να προστατευτούν, καθώς ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί χτυπήματα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.







Δήμαρχος του Χάρκοβο: «Μείνετε στα σπίτια σας»


Προειδοποίηση στους πολίτες του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, να παραμείνουν στα σπίτια τους, απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης, εν μέσω ισχυρών εκρήξεων, έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

«Παρακαλώ μην εγκαταλείπετε τα σπίτια σας σήμερα. Λόγω της περίπλοκης κατάστασης, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλα ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ σε ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Πέμπτης.

«Παράλληλα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά. Θα σας κρατάω ενήμερους για τις εξελίξεις και τις ενέργειες των αρχών της πόλης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας», τόνισε.


Σειρήνες πολέμου ηχούν σε Κίεβο και Λβιβ

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στο Λβιβ ηχούν σειρήνες πολέμου, ωστόσο η κατάσταση παραμένει «ήρεμη», όπως μεταφέρουν δημοσιογράφοι του CNN, που βρίσκονται εκεί.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η κίνηση το πρωινό της Πέμπτης μοιάζει κανονική, με τους ανθρώπους να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Aγωνία για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Με παγωμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης από τα ξημερώματα της Πέμπτης την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων δια της εντολής του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Την ώρα που η ΕΕ σκέφτεται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικρατεί έντονος αναβρασμός για τον Ρώσο «τσάρο», οι Έλληνες που ζουν στη χώρα βιώνουν την ανασφάλεια και την αγωνία του γεγονότος.

Στο βίντεο που προέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, η Αθηνά Χατζηνόβα, κάτοικος της Μαριούπολης, μίλησε στην τηλεόραση του Alpha και περιέγραψε με μελανά χρώματα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα.

Η ίδια είπε πως έφυγε για τη δουλειά παίρνοντας μαζί τη βαλίτσα της: «Πριν πέντε λεπτά που έφευγα από το σπίτι, έκλαιγα γιατί άφηνα τη μαμά μου στο άγνωστο για να πάω στη δουλειά. Πήρα τη βαλίτσα μου κι αν χρειαστεί να φύγω, θα φύγω».

Συνέχισε λέγοντας πως στους δρόμους επικρατεί ένα χάος: «Βλέπω ουρές από αυτοκίνητα στο δρόμο. Τα βενζινάδικα είναι γεμάτα. Άκουσα 1-2 εκρήξεις».




Κατέλαβαν πόλεις οι αυτονομιστές

Το ρωσικό «ντου» δεν έγινε μόνο τις περιοχές των Ντόνετσκ και Ντονμπάς την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε η Μόσχα, αλλά και από την Κριμαία (την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014) και από τη Λευκορωσία.

Σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη έλαβαν χώρα εκρήξεις και επιθέσεις, με ανταποκριτή του Reuters μετέδωσε ότι ακούστηκαν ακόμη τέσσερις εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ο πρώτος νεκρός. Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Κατέλαβαν πόλεις οι αυτονομιστές

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Η Ουκρανία νωρίτερα υποστήριξε πως κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, με τη Ρωσία αρνείται ότι αυτό είναι αλήθεια και ισχυρίζεται ότι από την πλευρά του κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας« αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Οι πρώτες εκρήξεις στην Ουκρανία καταγράφηκαν live από δημοσιογράφο του CNN

Τις πρώτες εκρήξεις που έγιναν στην ουκρανική πρωτεύουσα, λίγο πριν τη ρωσική εισβολή κατέγραψε δημοσιογράφος του CNN στην κάμερα.

Αμέσως, ο ανταποκριτής του CNN έσπευσε να φορέσει το γιλέκο και το κράνος του.

«Μόλις άκουσα ένα μεγάλο μπαμ ακριβώς εδώ πίσω μου. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο Μάθιου Τσανς, διεθνής ανταποκριτής για το τηλεοπτικό δίκτυο, στη ζωντανή μετάδοση από την πόλη του Κιέβου, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως ακολούθησαν 7-8 εκρήξεις.


Γίνονται μεγάλες εκρήξεις

Ο δημοσιογράφος κατέγραψε τις εκρήξεις, ενώ συνέχιζε να κάνει ρεπορτάζ από ένα μπαλκόνι στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Γίνονται μεγάλες εκρήξεις. Δεν μπορώ να τις δω ή να εξηγήσω τι είναι. Αλλά θα σας πω ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τις ουκρανικές αρχές πως ενδέχεται να υπάρξουν αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει τώρα, αλλά είναι μια αξιοσημείωτη σύμπτωση που οι εκρήξεις έρχονται μόλις λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν», εξήγησε ο δημοσιογράφος.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι. Επικρατούσε απόλυτη σιωπή. Αυτή είναι η πρώτη φορά. Πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση. Νομίζω ότι είναι ασφαλές εκεί που βρίσκομαι. Έχω ένα flak jacket», ανέφερε ο Τσανς προτού σκύψει για να φορέσει τον προστατευτικό του εξοπλισμό. Σημείωσε πως οι εκρήξεις που άκουσε ήταν σε κάποια απόσταση από το κέντρο. «Ήταν τόσο ήσυχα στην Ουκρανία απόψε μέχρι εκείνες τις εκρήξεις» εξήγησε ο Τσανς. «Αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από λίγες ώρες, είναι τώρα σε εξέλιξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος του CNN είπε ότι αρχικά δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος, ωστόσο αργότερα υπέδειξε πως η Ρωσία θα προσπαθούσε να απενεργοποιήσει τα αεροδρόμια της Ουκρανίας και να καταστρέψει αεροδιαδρόμους, αν και τόνισε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ζελένσκι: Θα δημιουργηθεί μία συμμαχία απέναντι στον Πούτιν

Σε νέο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την επίθεση της Ρωσίας.

«Δεχόμαστε επίθεση από την Ρωσία κάθε μία ώρα θα σας ενημερώνω προσωπικά με μήνυμα γιατί δεχόμαστε επίθεση και από fake news», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε. «Μίλησα και με άλλους ηγέτες και θα δημιουργηθεί μία συμμαχία απέναντι στον Πούτιν», είπε, ενώ προειδοποίησε ότι «οτιδήποτε πετάει πάνω από τη χώρα θα καταρρίπτεται».

ΕΕ για εισβολή: Η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουμε ποτέ επιβάλει

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφεραν σε δηλώσεις τους από τις Βρυξέλλες ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τις σκληροτερες κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ η ΕΕ.

«Καταδικάζουμε τα κυνικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Πούτιν. Αυτός είναι που φέρνει τον πόλεμο ξανά στην Ευρώπη. Η ΕΕ στεκεται στο πλευρο των Ουκρανών πολιτών σε αυτήν την πρωτοφανή πίεση που ασκεί η Ρωσία εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας. Ο στόχος του Πούτιν δεν είναι το Ντονμπας και η Ουκρανία, αλλά η σταθερότητα στην Ευρώπη και διεθνώς», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ιδία, η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει τεράστιες κυρώσεις με ένα πακέτο που θα στοχεύει σε στρατηγικούς στόχους της ρωσικής οικονομίας, μπλοκάροντας την πρόσβαση της Μόσχας σε τομείς κλειδιά της οικονομίας της, ενώ επιπλέον θα παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ και θα μπλοκάρει την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και με την Ιαπωνία και την Αυστραλία για να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση του πολέμου», υπογράμισε η προεδρος φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω στην ρωσική αυτοκρατορία.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι είναι μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς μια πυρηνική δύναμη εισέβαλε σε μια γειτονική της χώρα και συμπλήρωσε ότι οι 27 ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ θα συμφωνήσουν για τις πιο σκληρές κυρώσεις που θα έχουμε ποτέ επιβάλει ως ΕΕ.

Μακρόν: Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA), προκειμένου να αποφασιστεί «η απάντηση» στις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του COBRA στις 07:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η απάντηση στις φρικτές επιθέσεις στην Ουκρανία σήμερα το πρωί», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο συγκαλεί τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σήμερα σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με την προεδρία.

"Ο Λουκασένκο συγκάλεσε ταχέως σύνοδο με τους στρατιωτικούς. Η συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας αρχίζει περίπου σε μια ώρα", γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδος, αναφέρεται στον λογαριασμό στο Telegram "Pool Pervogo".

Η Ουκρανία δέχθηκε σήμερα επίθεση από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η ουκρανική συνοριοφυλακή.

"Το σύνορο του ουκρανικού κράτους δέχθηκε επίθεση από ρωσικά στρατεύματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

"Επιθέσεις σε μονάδες στα σύνορα και σημεία ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, βαρέως εξοπλισμού και με ελαφρά όπλα", προσθέτει η συνοριοφυλακή στην ανακοίνωσή της, στην οποία γνωστοποιεί επίσης ότι γίνονται ενέργειες δολιοφθοράς και αναγνωριστική δράση.

Η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό μέσα στην Ουκρανία από την προσαρτημένη Κριμαία και πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στη χώρα παντού ως τη δυτική περιοχή Λβιβ, ανακοίνωσε επίσης το Κίεβο.

Παράλληλα η Ουκρανία αντιμετωπίζει αδιάκοπα κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. Έλληνας κάτοικος του Κιέβου: Αυτήν τη στιγμή δεν έχει νόημα να φύγουμε Χάος επικρατεί στην Ουκρανία, καθώς από το πρωί της Πέμπτης εξελίσσεται η «εισβολή ευρείας κλίμακας» της Ρωσίας.

Εκρήξεις και βομβαρδισμοί σημειώνονται στο Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό και πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Τις δραματικές στιγμές που ζουν οι πολίτες του Κιέβου, περιγράφει στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσιάμης, Έλληνας κάτοικος Κιέβου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πήγε στο γραφείο του το οποίο είναι υπόγειο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κιέβου. Όπως είπε, η κατάσταση είναι ήρεμη στο κέντρο του Κιέβου, δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους ενώ υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εξόδους της πόλης και στα πρατήρια καυσίμων. «Αυτήν τη στιγμή δεν έχει νόημα να φύγουμε, γιατί γίνεται το αδιαχώρητο», είπε ο κ. Τσιάμης, ωστόσο επισήμανε ότι έχει όλα τα πράγματα του στο αυτοκίνητο και είναι σε ετοιμότητα.


Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ανατριχιάζουν οι σειρήνες πολέμου που ήχησαν σε Κίεβο και Λβιβ

Ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως είναι φυσικό, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι της Ουκρανίας που σπεύδουν να αποχωρήσουν, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, γιατί φοβούνται για τη ζωή τους.

Οι σειρήνες του πολέμου που ήχησαν από το πρωί στο Κίεβο, εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων με ρουκέτες σε ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη, ανατριχιάζουν.

Μάλιστα, βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου που ανησυχεί για τη δραματική κατάσταση στην Ουκρανία και έχουν γίνει ήδη viral στο διαδίκτυο.

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί και στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.