Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, περίπου 5:00 ώρα Ελλάδος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παίρνει μια απόφαση που αλλάζει την ιστορία της Ευρώπης.

Ξεκινά ο πόλεμος της Ουκρανίας. Ο Πούτιν με μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα μήνυμα, απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό ανακοινώνοντας την ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.

Ο ανατριχιαστικός ήχος από τις σειρήνες του πολέμου σπέρνει τον πανικό στο Κίεβο, η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, την ίδια ώρα οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Μερικά λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα φαίνεται να κατευθύνονται προς την Ουκρανία, από διάφορα σημεία. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για επίθεση από τρία σημεία. Από τη Λευκορωσία προς την πρωτεύουσα, από τα ανατολικά προς το Χάρκοβο και από την Κριμαία, προς τη Μαριούπολη και την Οδησσό. Περί τις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ακόμη, ανέφερε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να πολεμήσει ενώ κηρύσσεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 10 το βράδυ.
FMWSGfSXsAMaSH7
«Ήδη δίνουμε όπλα και θα τα δώσουμε για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας σε όποιον θέλει και έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την κυριαρχία μας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
41ae60ce-4637-4920-aaec-3b2d15be18ec__1_
Ισχυρές εκρήξεις στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία. Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.
GCSAWP3BXNJCDFWFBXO5OMH54M
ukraine_blast



Οι περιοχές που έχουν καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πατήσει πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα. Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.
4444
xartis3
xartis2

Κατελήφθη το Τσερνόμπιλ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο κατελήφθη το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ από ρωσικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο Μιxαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της κυβέρνησης Ζελένσκι, ανέφερε: «Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα».

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Γενική επιστράτευση κύρηξε ο Ζελένσκι

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα των ουκρανικών εδαφών από αέρα, ξηρά και θάλασσα, καταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία και θέσεις – κλειδιά στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση.

Οι πολίτες κρύβονται σε καταφύγια και σταθμούς μετρό - 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Τη στιγμή που εκρήξεις σημειώνονται σε ΚίεβοΟδησσό και Μαριούπολη, φοβισμένοι πολίτες όλων των ηλικιών τρέχουν στα διάφορα καταφύγια. Οι πολίτες σπεύδουν να κρυφτούν όπου βρουν, προκειμένου να αισθανθούν ασφαλείς από τις εκρήξεις που αν μη τι άλλο, δημιούργησαν ένα τεράστιο αίσθημα τρόμου.
g1
g2

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί 
πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
25344364_-_Αντιγραφη
ουκρανια

Σπαρακτικές στιγμές: Ραγίζει καρδιές ο αποχωρισμός του πατέρα από την κόρη του

Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες πατέρα που αγκαλιάζει την κόρη του και την αποχαιρετά προκειμένου να φύγει και να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.

Διεθνής κατακραυγή: Κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος με διάγγελμά του ανακοίνωσε νέο βαρύ πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο αφορά ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες.  Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει σε προηγούμενο διάγγελμά του, ότι η Ουάσινγκτον είχε έτοιμη την επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωνε τις ενέργειές του. 

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

- Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

- Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού (σ.σ. εννοώντας την αμυντική βιομηχανία)

- Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών.

- Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Μέσα σε λίγα λεπτά ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το προσχέδιο συμπερασμάτων για την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής «το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.