«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτυγχάνει στους στόχους του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει ήδη χάσει περισσότερους από 450 στρατιωτικούς» σύμφωνα με τον Βρετανό υπoυργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

«Η εκτίμησή μας από σήμερα το πρωί είναι ότι η Ρωσία δεν έχει αναλάβει κανέναν από τους κύριους στόχους της. Στην πραγματικότητα, ξεπερνά το προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός εμφανιζόμενος στο Sky News, μόλις 24 ώρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

«Έχουν χάσει πάνω από 450 άτομα προσωπικό και ένα από τα σημαντικά αεροδρόμια που προσπαθούσαν να καταλάβουν με την ελίτ τους απέτυχε να καταληφθεί και στην πραγματικότητα οι Ουκρανοί το πήραν πίσω», υπογράμμισε ο ίδιος.



Ο Γουάλας απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η στρατιωτική δράση αφορούσε την «αποστρατιωτικοποίηση» και τον «απο-ναζισμό» της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για απειλή υπαγωγής της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», επισήμανε.

Η Βρετανία θέλει να αποκοπεί η Ρωσία από το σύστημα SWIFT 

Σύμφωνα με τον Γουάλας, η Βρετανία θα ήθελε να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT –το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους– αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η επιλογή της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά ότι το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά μπορούν να επανέλθουν στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες.

«Είναι απολύτως η έσχατη λύση, το SWIFT, αλλά είναι μία από τις επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ, μιλώντας στα αγγλικά, σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παρίσι.

Ενόψει της ίδιας συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα πλήξουν τον ρωσικό λαό και θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια για τη ρωσική οικονομία», είπε.