Οργή και θλίψη προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία με το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων από το πρωί της Πέμπτης.

Οι μάχες σημειώνονται σε διάφορα σημεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά και στα περίχωρα ενώ δυο πύραυλοι έχουν χτυπήσει περιοχές νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, ένας πύραυλος έπληξε πολυκατοικία ενώ άλλος προσγειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο. Από αυτές τις επιθέσεις δεν υπάρχουν νεκροί όμως σύμφωνα με τον υπουργείο Υγείας 198 πολίτες έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά.



Οι μάχες μαίνονται σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικλάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.



Την ίδια στιγμή, οι μάχες ξεκίνησαν ξανά στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με την τοπική διοίκηση να καλεί τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι.


Κρίσιμες ώρες στο Κίεβο - Η στιγμή που πύραυλος χτυπά πολυκατοικία με πολίτες



Σοκαριστικά είναι τα στιγμιότυπα που έρχονται αυτή τη στιγμή από το Κίεβο, με τους ρωσικούς πυραύλους να εξαπολύουν επίθεση και να «χτυπούν» πολυκατοικίες και κτίρια όπου ζουν πολίτες.

Το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta δημοσίευσε το πρωί του Σαββάτου βίντεο στο οποίο φαίνεται πολυκατοικία που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» σε ένα σύννεφο καπνού.

Το εν λόγω ενημερωτικό μέσο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνή γεμάτη απελπισία μιας γυναίκας στο υπόβαθρο, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα

Το πρώτο μήνυμα Ζελένσκι από τους δρόμους του Κιέβου

Νέο βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου «ανέβασε» νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε.

Και συνέχισε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».


Δημοσίευμα Interfax: Η Ρωσία κατέλαβε τη Μελιτόπολη

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολ στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Κίεβο: 35 τραυματίες ανάμεσά τους παιδιά

Γεμάτη φόβο και αγωνία ήταν η νύχτα στην ουκρανική πρωτεύουσα με τους πολίτες κρυμμένους στα καταφύγια ώστε να γλυτώσουν απ’ τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου υπάρχουν 35 τραυματίες από τις μάχες που έγιναν όλη τη νύχτα στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται πληροφορίες από σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπάρχουν νεκροί από το χτύπημα πυραύλου ή ρουκέτας στην πολυκατοικία στο Κίεβο.

Τα βίντεο, όμως, που έχουν έρθει στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά.



Την ίδια ώρα κάτοικος της πολυκατοικίας αναφέρει ότι η οικογένειά του επέζησε «από θαύμα», αλλά η γυναίκα του και ο γιος του έχουν σπασμένα πόδια.

To νέο μήνυμα Ζελένσκι

Με νέο του μήνυμα που δημοσίευσε μέσω της σελίδας του στο facebook, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι «το Κίεβο και οι πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον Ουκρανικό στρατό».

«Σηκωθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι αγώνες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές του κράτους μας. Ξέρουμε όμως ότι προστατεύουμε, τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών».

«Το Κίεβο και οι πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι καταληψίες ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ το μαριονέτοκ τους, όπως στο Ντον Τους σπάσαμε την ιδέα», αναφέρει σε βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός πρόεδρος.



Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Δεν σταματάνε κατά των Ρώσων μετά την εισβολή που έκαναν στην Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει νέο πακέτο, ενώ και οι ΗΠΑ έκαναν σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης. Κυρώσεις και από την ΕΕ. Από την πλευρά της η ΕΕ στο δεύτερο πακέτο των κυρώσεων αποφάσισε να συμπεριλάβει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Εγινε μάλιστα στον Μπορέλ ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ και απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.

«Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι οι μόνοι ηγέτες στον κόσμο που τυγχάνουν κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Άσαντ από τη Συρία, ο Λουκασένκο από τη Λευκορωσία και τώρα ο Πούτιν από τη Ρωσία», είπε επίσης ο Μπορέλ.

Αυστηροποιούνται οι περιορισμοί στο Κίεβο


O δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Προκλητικός Μεντβέντεφ για την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν ανώτατο στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνέχισε την προκλητική ρητορική της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν οργανισμό ο οποίος είναι θεματοφύλακας και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι «λυπεί την Ρωσία η αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουμε την θανατική ποινή!».

Συγκεκριμένα, η θανατική ποινή απαγορεύθηκε στην Ρωσία από την εποχή της Προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν το 1996 και επικυρώθηκε η απόφαση αυτή από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το 1999.

Προκειμένου μία χώρα να αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην ισχύει στην επικράτειά της η θανατική ποινή.

Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην κατάσχεση κεφαλαίων Ρώσων πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό με την κατάσχεση κεφαλαίων πολιτών και ξένων εταιρειών στη Ρωσία.

«Φυσικά, οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα αλλάξουν τίποτα. Αυτό είναι ξεκάθαρο ακόμη και σε αδαείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε ο Μεντβέντεφ.

Η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Υγείας αποστέλλεται προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εκτενή συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συμφώνησαν ότι «θα παραμείνουμε πλήρως συντονισμένοι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς την Ουκρανία και στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες».