Ακόμη μια δύσκολη νύχτα στην ουκρανική πρωτεύουσα με τις πληροφορίες που έρχονται από τα ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα να αναφέρουν ότι ηχούν σειρήνες στο Κίεβο

Το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε εντολή για ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία, ενώ μαίνονται για τρίτο εικοσιτετράωρο οι εχθροπραξίες στο ουκρανικό έδαφος. Την σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων συναντούν τα ρωσικά στρατεύματα που σφυροκοπούν για τρίτη ημέρα την Ουκρανία. Στο Κίεβο μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 200, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και παιδιά.

Νεκροί δέκα Έλληνες ομογενείς 

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ακόμα τέσσερις Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν στο χωριό Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών ομογενών να ανέρχεται σε δέκα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις ρωσικές επιδρομές ανέχεται σε 10 (τέσσερις στο χωριό Μπουγάς και έξι στον Σαρτανά).

Παράλληλα, από την πρώτη επίθεση των Ρώσων στον Σαρτανά τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί.

Αλλεπάλληλοι βαμβαρδισμοί

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει σωρεία αναρτήσεων βάσει των οποίων προμηνλυεται δύσκολη νύχτα αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στο Κίεβο.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε νωρίτερα απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από  το απόγευμα  του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου.

Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Νωρίτερα, ρωσικοί πύραυλοι «χτύπησαν» πολυκατοικίες και κτίρια όπου ζουν πολίτες.


Η Γερμανία στέλνει όπλα στο Κίεβο

Σε στρατιωτικό επίπεδο το Βερολίνο αποφάσισε να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία σε πολεμοφόδια και στρατιωτικό υλικό και μάλιστα διά στόματος του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σόλτς.

Ειδικότερα, η Καγκελαρία ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ταυτόχρονα, τρία μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μάχη της εναντίον της Ρωσίας.

Η Τσεχία δεσμεύτηκε το Σάββατο, να στείλει «αποστολή όπλων στην Ουκρανία» αξίας άνω των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε «τόπο της επιλογής των Ουκρανών».

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η «αλλαγή πλεύσης» από την πλευρά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του θα υποστηρίξει πλήρως όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Όρμπαν θεωρείτο μέχρι πρότινος ο ισχυρότερος σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ.

Με δεδομένη, συνεπώς, και τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού, αίρονται, όπως όλα δείχνουν, και τα τελευταία εμπόδια, ώστε οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν ομόφωνα τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Εξάλλου, την Κυριακή (27/02), μέσω τηλεδιάσκεψης οι ΥΠΕΞ της Ευρώπης θα συζητήσουν το νέο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου θα συζητηθεί και η παράδοση στρατιωτικής βοήθειας.

Το μήνυμα του Πενταγώνου

Οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο απ' αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική ουρκανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην εισβολή της, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε επίσης ότι φαίνεται πως οι ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας (...) εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

«Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε σημάδια μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο καθώς χάνουν την ορμή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 250 πυραύλους εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι ήταν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Αντίθετα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, οι πύραυλοι «αναμφίβολα» έπληξαν «πολιτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στρατιώτες

Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη που δημοσιεύουν οι New York Times, οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο σε μια σειρά περιοχές και οι κύριες δυνάμεις τους βρίσκονται πολύ κοντά στο Κίεβο.

Εκτός από την Κριμαία και τις ουκρανικές περιοχές στα ανατολικά (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ), οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται να έχουν προωθηθεί βορείως των περιοχών του Κιέβου, του Τσερνίχιβ και του Χάρκοβου.


Ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εισέλθει στα δυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά δυσκολεύονται, όπως αναφέρεται, να περάσουν προς την ανατολική πλευρά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται από την πλευρά τους να έχουν αποτρέψει τα ρωσικά στρατεύματα από το να καταλάβουν την πόλη Τσερνίχιβ στα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

β

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σε βόρεια συνοικία του Κιέβου συνεπικουρούμενες από ομάδες σαμποτέρ που δρούσαν στην πόλη. Εκθέσεις πληροφοριών από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η Ρωσία στόχο έχει να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στους χάρτες που έχουν δημοσιεύσει οι Times, υπάρχουν πέντε σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου στα οποία έχουν σημειωθεί μάχες και ανταλλαγές πυρών (Γκοστομέλ, Όμπολον, Μινσκ Μασίφ, Νταρνίτσκι, θερμοηλεκτρικός σταθμός Κιέβου), ενώ έχουν καταστραφεί ή (πληγεί σημαντικά κατά άλλες πηγές) και δύο γέφυρες, μια στα δυτικά του κέντρου της πόλης και μια στα βόρεια.

Στην περιοχή του Ντονμπάς (εκεί που βρίσκονται Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν καταφέρει να αποκρούσουν για την ώρα τις ρωσικές, στη γραμμή επαφής.

γ

Κοντά στην Κριμαία στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται πως κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Χερσώνα, την οποία όμως επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα μάλιστα με ουκρανικές πηγές, οι δυνάμεις του Κιέβου κατάφεραν να προχωρήσουν στην ανακατάληψη της συγκεκριμένης περιοχής.

Τέλος, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη της Μελιτόπολης στη Νότιο Ουκρανία, κοντά στη Μαριούπολη, είδηση που διαψεύδει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.