Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για τις συνομιλίες με τη Ρωσία μετά το διπλωματικό θρίλερ που προηγήθηκε.

Όπως γίνεται γνωστό, η είδηση αυτή μεταδίδεται στα ουκρανικά ΜΜΕ.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η Ουκρανία συμφώνησε να παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ανακοινώσει την άρνηση του να διαπραγματευτεί σε «εχθρικό» έδαφος, προτείνοντας άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα, το Μπακού και τη Βαρσοβία.

Με ανάρτησή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι συνομίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του.



Στη Λευκορωσία ρωσική αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις 

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίωνσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς», αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti.

Όπως πρόσθεσε ο Πεσκόφ, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.

Σημειώνεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «για να τεθεί τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Πριν από λίγη ώρα δημοσιεύτηκε και μία φωτογραφία από τους ρώσους διπλωμάτες που αναμένουν την Ουκρανική πλευρά για διαπραγματεύσεις.



Τα συνεχόμενα μηνύματα Ζελένσκι και η αποφασιστικότητά του 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές, ενώ έχει βάλει στο στόχαστρό της παιδικούς σταθμούς, κατοικίες πολιτών, ακόμα και ασθενοφόρα.

«Το Βασίλκιβ, το Κίεβο, το Τσερνίγκιφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία ζουν σε συνθήκες που η τελευταία φορά που τις βιώσαμε στα εδάφη μας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».



«Σε διεθνές δικαστήριο οι Ρώσοι για όσα κάνουν σε Κίεβο, Χάρκοβο και Οδησσό»

Mε νέο του μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στο περιθώριο της άρνησης να συναντηθεί με τους Ρώσους στη Λευκορωσία για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν «βίαιη», καθώς η Ρωσία χτυπούσε κατοικημένες περιοχές. «Η χθεσινή νύχτα ήταν βάναυση. Επιτέθηκαν σε περιοχές με πολίτες, όπου δεν υπάρχει στρατιωτική υποδομή. Οι δυνάμεις κατοχής επιτίθενται σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων και των νοσοκομείων», είπε.

«Αυτό που κάνουν οι κατακτητές στο Χάρκοβο, στην Αχτίρκα, στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις και χωριά, θα τους οδηγήσουν ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.



«Όχι» στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Ξεκάθαρα αρνητικός τάχθηκε ο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σε λευκορωσικό έδαφος.

Όπως αναφέρει, η Λευκορωσία είναι μια χώρα εχθρική προς τη δική του. Μάλιστα, αντιπρότεινε Κωνσταντινούπολη, Βαρσοβία ή Μπακού.

«Θέλουμε οποιαδήποτε άλλη πόλη δεν εκτοξεύονται πύραυλοι προς εμάς. Όχι, πάντως το Μινσκ» είπε.

«Εύχομαι ειλικρινά η Λευκορωσία να γίνει τόσο ευγενική και ασφαλής χώρα, όσο την έχουν γνωρίσει όλοι πριν από λίγο καιρό. Κάντε τη σωστή επιλογή, είναι η κύρια επιλογή της ζωής σας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.