H Google επιβεβαίωσε ότι απενεργοποίησε προσωρινά χάρτες της Google Maps για την Ουκρανία, καθώς «προσφέρουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, αλλά και για την παρουσία του κόσμου σε διάφορες περιοχές».

Συγκεκριμένα, η εταιρία απενεργοποίησε το φίλτρο της κίνησης στους δρόμους, αλλά και την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία του κόσμου σε πολυσύχναστα σημεία, όπως πολυκαταστήματα ή εστιατόρια της Ουκρανίας για την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων στη χώρα, έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις που είχε με τις πηγές της πληροφόρησης που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών αρχών.

Τεχνολογικοί «κολοσσοί», συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν ανακοινώσει ότι λαμβάνουν νέα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των χρηστών στην περιοχή.

Παρακολουθούν

Να σημειωθεί ότι υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά και σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούνται από ερευνητές που παρακολουθούν τις δραστηριότητες γύρω από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Πριν την εισβολή

Ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια δήλωσε ότι οι εφαρμογές των Google Maps τον βοήθησαν να ιχνηλατήσει αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους  η οποία αφορούσε στην κίνηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα σύνορα, μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή.