Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα της Λευκορωσίας.

Ειδικότερα, στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με το Reuters, την ώρα που οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν κοντά στα σύνορα. Ο Μεντίνσκι είπε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12 μ. τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος).

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, όπως μεταδίδει το RIA Novosti, δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε χθες το βράδυ για τις συνομιλίες στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας. Η ουκρανική πλευρά, όπως είπε, επρόκειτο να φτάσει σύντομα. «Μόλις ακούσαμε ότι θα φτάσουν σε περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Μεντίνσκι.

Περίπου στις 10:30 έφτασε στο σημείο όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας -Ουκρανίας η ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το RIA Novosti. Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει, η ουκρανική αντιπροσωπεία φαίνεται να φτάνει στο σημείο με ελικόπτερο.


Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταδίδει το RIA Novosti.


Στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει».

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.