Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Ουκρανία υφίστανται τις συνέπειες της ιταμής ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων ακόμα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ανάμεσα στους 350 νεκρούς περιλαμβάνονται 16 παιδιά.

Ενδεικτικό της θηριωδίας των ρωσικών στρατευμάτων είναι ότι στην προσπάθειά τους να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές, ακόμα και σχολεία.

«Αυτό να δείξετε στον Πούτιν»

Η μητέρα του 6χρονου κοριτσιού λυγίζει. Λίγα λεπτά νωρίτερα μία οβίδα έπεσε ακριβώς δίπλα στο παιδί. Φορούσε τις πιτζάμες της όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από την έκρηξη μέσα στο σπίτι της οικογένειας.

«Δείξτε το στον Πούτιν! Τα μάτια αυτού του κοριτσιού και τους γιατρούς που κλαίνε…» ανέφερε ένας Ουκρανός νοσηλευτής.

Γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές ρίχνονται στη μάχη για να την σώσουν, ωστόσο το γεμάτο πληγές παιδί δεν άντεξε.

Οι Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα αυτό το βίντεο για αποδείξουν ότι ο Πούτιν λέει ακόμα ένα ψέμα όταν ισχυρίζεται ότι δεν χτυπά αμάχους και παιδιά.

Ανάμεσα στα θύματα η μαθήτρια του δημοτικού, Πολίνα, ένα χαμογελαστό ξανθό κορίτσι.



Χτυπούν ακόμη και σχολεία οι Ρώσοι

«Απλώς σκεφτείτε το: Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, μέσα σε τέσσερις ημέρες, εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών 16 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ένας Βρετανός στρατιώτης που πήγε εθελοντής στον πόλεμο της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν σχολεία.

«Δεν μπορώ να σας πω που βρισκόμαστε επειδή η αποστολή είναι απόρρητη. Αυτό είναι ένα σχολείο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι. Είναι 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα» τόνισε ο Σον Πίνερ.

Η φρίκη του πολέμου ανάγκασε τους γονείς του μικρού Μαρκ να τον στείλουν μακριά. Ο ίδιος είναι απαρηγόρητος. «Αφήσαμε τον μπαμπά στο Κίεβο να πουλάει πράγματα και να βοηθά τους ήρωες μας, το στρατό μας. Μπορεί ακόμα και να πολεμήσει. Περπατούσαμε για τρεις ώρες και μας σώσατε. Νόμιζα ότι θα περπατούσαμε δύο με τρεις μέρες. Ή θα περπατούσαμε όλη μέρα αλλά μας βοηθήσατε» υπογράμμισε.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι ένα νηπιαγωγείο στη βορειοανατολική Ουκρανία χτυπήθηκε το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου. Επλήγη από πυρομαχικά διασποράς και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένα παιδί.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πρόκειται για ρωσικό πύραυλο Uragan των 220 χιλιοστών που έριξε απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς σε νηπιαγωγεία στην πόλη Οκτίρκα στην περιφέρεια Σούμι, όπου οι ντόπιοι αναζητούσαν καταφύγιο από τις μάχες.